Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru iubitorii folclorului românesc, veniți să petreacă o seară de suflet alături de interpreți valoroși ai cântecului popular românesc și de dansatori de excepție, în acompaniamentul îndrăgitei Orchestre „Rapsodia Bihoreană”.

Spectacolul „Primăvara Iubirii”, organizat de Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului” și de Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, a oferit iubitorilor valorilor tradiționale un adevărat regal folcloric pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Oradea, duminică, 8 martie, începând cu ora 18.00, omagiind femeia și iubirea, precum și venirea primăverii.

Interpreții care au evoluat în cadrul spectacolului s-au bucurat de un public foarte primitor care a răsplătit cu numeroase aplauze prestațiile acestora și au fredonat chiar, alături de ei, melodiile care ne-au însoțit de-a lungul timpului.

Astfel, iubitorii genului s-au bucurat de cântecele interpretate de îndrăgiții interpreți bihoreni: Florica Bradu, Maria Haiduc, Antonela Ferche Buțiu, Florica Ruja, Mariana Militaru Blaj, Ciprian Mocan, Alexandru Carțiș, Teodora Șandru, Mihai Jula și de tinerii interpreți ai Grupului Vocal „Nuntații Bihorului – Juniori”.

De asemenea, Grupul Vocal „Lioara” al Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea a prezentat un frumos moment de „Lioară”, obicei specific primăverii prin care fetele nemăritate își jurau prietenie, devenind „surate”.

Urmând intenția organizatorilor de a aduce în fața publicului bihorean tineri valoroși și talentați din diferite regiuni folclorice ale țării, spectacolul a reunit cântece și dansuri frumoase din zone diferite, dând programului o coloratură bogată și diversă. Astfel, invitații speciali ai spectacolului au fost Florin Boita (Banat), Alexandru Pop (Țara Zărandului), Ionuț Pumnea (Sibiu), Vlad Sărmaș (Bistrița) și Cătălina Rotaru (Bucovina), ultimii doi fiind câștigători ai Emisiunii – Concurs „Vedeta Populară” a Televiziunii Române.

Dansatorii veterani și tineri ai Ansamblului Folcloric „Nuntașii Bihorului” (președinte Dinu Avram) au purtat spectatorii pe diferite meleaguri ale comorilor coregrafice românești (Bihor, Năsăud și Bucovina), iar Ansamblul Folcloric „Vetre Bihorene” al Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea (coregraf Dumitru Cora) a prezentat un dans de Maramureș.

Înalta ținută a spectacolului a fost dată de acompaniamentul muzical al celor mai talentați muzicieni din această parte de țară, și nu numai, ai Orchestrei „Rapsodia Bihoreană”, dirijată cu multă dăruire și profesionalism de prof. Liviu Buțiu, care au dat dovadă de aceeași măiestrie artistică cu care ne-au obișnuit, iar sonorizarea a fost asigurată de echipa profesionistă TopSound.

Atmosfera creată de către spectatori, freamătul și bucuria transmise, numărul atât de frumos al acestora și căldura cu care interpreții, dansatorii și muzicienii au fost primiți, ne demonstrează că opera artistică de valoare își găsește cei mai fini critici în oamenii care iubesc acest gen. Dezideratul organizatorilor este de a oferi publicului spectacole de ținută, promovând folclorul de calitate și veridică valoare autentică, demonstrând că dăruirea continuă pe scena muzicii populare românești și dragostea pentru moștenirea de neprețuit a neamului, pot da naștere la momente frumoase de retrăire și suspans.

Spectacolul „Primăvara Iubirii” a fost realizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea și Consiliul Județean Bihor, organizatorii fiind sprijiniți de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Mănăstirea Izbuc, Hotel Caro, Sera de Flori Alma din Sântion și Florăria Nina.

Alexandru Mihai CARȚIȘ