Membrii Asociaţiei „Mihai Viteazul” Oradea nu se împacă deloc cu ideea relocării statuii voievodului din Piaţa Unirii, deşi municipalitatea orădeană îl va reamplasa la primăvară, tot în zona centrală, într-una dintre cele mai mari pieţe ale oraşului, redenumită Mihai Viteazul.

 

Într-un document adresat redacţiei intitulat „Potoliți-vă URA!” şi în care se expimă „punctul nostru de vedere clarificator”, secretarul Asociaţiei, col.(r) dr. Constantin Moşincat, reaminteşte poziţia organizaţiei amintite cu privire la relocarea statuii lui Mihai Viteazul ca fiind ilegală. Nu amiteşte decât tangenţial faptul că Asociaţia a pierdut în instanţă definit procesul deschis municipalităţii orădene, pe această speţă.

„Recent inaugurata statuie ecvestră a Regelui Ladislau (1040-1095), canonizat ulterior, presupus întemeietor al orașului (conform unor documente scrise), din curtea Cetății Oradea, pe pâș-pâș și pe furiș, de către primarul florian birta și episcopul romano-catolic a iscat, prin presa locală și centrală, tot felul de dispute politico-etnice și de propagandă electorală”, se arată în textul transmis către redacţie.

„Nu vom intra în polemică nici cu cei pro și nici cu cei contra pe tema statuilor din Oradea. Nici măcar cu unii „formatori de opinie”, cu privire la „estetica cailor sau călăreților”! Nu, pentru că nu despre asta este vorba. Istoria la care ne raportăm e una singură pentru toți! Interpretarea evenimentelor și faptelor diferă!

 

Legea e una și obligatorie pentru toți!

Cam prin 2012 lui ilie bolojan (am scris corect cu litere mici numele primarilor!), primar al Oradiei, i s-a pus pata pe statuia Mihai Viteazul, pe care o voia dusă oriunde de pe acel loc (Cimitirul Olosig, 1 Decembrie, P-ța Gojdu). Și nu voiesc a spune nimic despre cine ce merite a avut, când și cum le-a manifestat sau ce reprezintă în prezent, pentru că am făcut-o succint în exprimarea din Consiliul Local, din 5 noiembrie 2018: «nu-l hulesc pe bunicu` ca să-l preamăresc pe tata»! Probabil că nu s-a înțeles atrunci, dar nici acuma, că fiecare personalitate istorică și-a avut rolul său incontestabil. Eu vorbeam de o realitate: în 1992-1994, în calitate de secretar a Asociației Mihai Viteazul Oradea, am făcut toate demersurile legale, și le-am obținut, pentru amplasarea definitivă în Piața Unirii din Oradea a statuii ecvestre a Voievodului Mihai Viteazul, monument inaugurat pe 19 august 1994!”, scrie Moşincat.

„Conform legislației în vigoare, pentru mutare (demolare) era nevoie de acordul proprietarului ansamblului monumental soclu–statuie: Asociația Mihai Viteazul Oradea. Or acest acord nu s-a dat niciodată. Prin urmare: Consiliul Local Oradea a luat o Hotărâre 1045/05.11 2018, ilegală! (...) În speță este vorba de abuz de lege și adăugire la Legea 50/1991, prin uzitarea  termenului «relocare» și furtul bunului altuia. Faceți un exercițiu de imaginație: ce ați face dacă cineva v-ar confisca casa și ar pune propria reclamă pe fundația clădirii tale!? Tu, cetățean român sau ungur, regalist sau democrat, cum ai cataloga acțiunea? Dar tu, justiție, cum ai califica speța?
Pentru abuzul și solidaritatea la furt - la care și unii orădeniau au achiesat - să le crape obrazul de rușine tuturor acelora care au concurat la promovarea unei Hotărâri ilegale, acceptând fel de fel de „chichițe” și argumentări voalate, ascunse sau directe, strecurate prin presă de către puterea locală. Pe românește și pe înțelesul tuturor: statuia lui Mihai Viteazul a fost sechestrată ilegal, chiar de către cei care se pretind Fundația pe protejare a monumentelor! Pe soclu, proprietatea Asociației, fără acordul acesteia, s-a pus abuziv altă statuie.
Primăria a furat soclul și a ascuns timp de 5 ani statuia Voievodului proprietatea Asociației (!) – făcută din banii adunații din cotizațiile membrilor – și a amplasat propria lucrare, în locul acesteia, făcută pe bani publici.
Față de această faptă de furt cerem ca cetățenii, indiferent de etnie și simpatie politică, și toată opinia publică locală și națională să se revolte!
Dar când fură, nu-i de glumă! Asta am văzut, asta am reclamat, celelalte dispute politice nu mă privesc. Opriţi abuzul, dragi orădeni!
La jaful și crima culturală publică de mai sus au concurat cu succes: consilierii locali PNL și UDMR; ministrul Culturii; Direcția pentu Cultură Bihor; prefectul județului Bihor; Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea; judecători de la Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea”, scrie secretarul Asociaţiei, col.(r) dr. Constantin Moşincat.