Scandalurile vechi din timpul „epocii Maghiar” se întorc mereu, lovind, ca un bumerang, în prestigiul fragil al Universității din Oradea. Ultimul este cel al directorului general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din subordinea Ministerului Românilor de Pretutindeni, Eugen Tiberiu Popescu, care și-ar fi luat ilegal licența, la instituția de pe malul Peței.

 

La începutul acestei luni, pe portalul cetateanul.net, a fost publicat un articol în care directorul general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, Eugen Tiberiu Popescu, este acuzat că și-ar fi luat diploma de licență la Universitatea din Oradea în anul 2000, în baza unei diplome de școală profesională eliberată în 1995 de Collège des médecines douces du Québec.

„Am absolvit cursurile Alternative Medicine College of Canada (Collège des médecines douces du Québec), obținând diploma în „Anatomie, Physio-Pathologie, Naturologie, Phyto-Energetique, Bio-Energetique, Homeopathie”. La revenirea în țară, am înaintat Universității din Oradea, în vederea echivalării studiilor conform procedurii legale, toate documentele obținute ca urmare a absolvirii instituției de învățământ din Canada (…) În urma analizei acestor documente de către persoanele abilitate din cadrul Universității din Oradea (rector, sef de catedră etc.), precum și de către compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Educației Naționale, s-a concluzionat că „curriculum-ul parcurs acoperă paleta disciplinelor din planul de învățământ al secțiilor noastre de Kinetoterapie”, a declarat Eugen Popescu, pentru site-ul mențional.

Scandalul a ajuns la ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a spus că, după ce va primi un răspuns din partea Ministerului Educației din Canada, va solicita anularea diplomei.

Poziția ministrului este cel puțin discutabilă devreme ce instituția de învățământ din Canada nu este recunoscută în România de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor iar specializarea urmată de Eugen Popescu (Anatomie, Physio-Pathologie, Naturologie, Phyto-Energetique, Bio-Energetique, Homeopathie) nu este oferită de nicio instituție de învățământ care să dețină acreditarea Ministerului Educației. În concluzie, Universitatea din Oradea a decis să eliberze o diplomă de kinetoterapeut unui absolvent de școală profesională, specializat în bioenergie, homeopatie, naturologie etc.

 

Etici doar de 15 ani

Conform conducerii Universității, instituția s-a sesizat încă din luna decembrie 2018 și a demarat proceduri interne în ceea ce privește clarificarea situației apărute. La data solicitării informațiilor legate de acest caz, Universitatea din Oradea s-a arătat deschisă punând la dispoziția presei informațiile solicitate și totodată au fost transmise documente și Ministerului Educației Naționale (Corpului de Control) în vederea clarificării comune a acestei situații. Intern, prof. univ. dr. habil. Constantin BUNGĂU, rectorul Universității din Oradea, a sesizat Comisia de Etică a Universității pentru a analiza cazul respectiv.

„Acest incident face referire la procesul de recunoaștere a diplomelor la nivelul anilor 1999-2000, care nu este unul de actualitate, Universitatea din Oradea fiind ancorată de mai bine de 15 ani în respectarea normelor și prevederilor legale cu referire la cadrul legal al Codului de etică şi deontologie universitară, privind înmatricularea studenților și eliberarea diplomelor, lucru confirmat și de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) de la care a primit calificativul maxim, de încredere ridicată. Universitatea din Oradea alături de Ministerul Educației Naționale, analizează situația cu privire la recunoașterea creditelor obținute și la eliberarea diplomei de licență”, se afirmă într-un comunicat al Universității din Oradea, semnat de rectorul Constantin Bungău.