Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor a avut în perioada vacanței școlare 37 intervenții atât pe pârtiile de ski, cât și în afara acestora, skiatul în stare de ebrietate fiind una dintre cauzele care au dus la accidentări pe pârtie.

 

Perioada vacanței de iarnă, temperaturile scăzute precum și stratul de zăpadă mai mult decât generos au determinat ca stațiunile de sporturi montane din Bihor, Vârtop și Stâna de Vale, să cunoască un număr foarte mare de turiști de toate vârstele.

„În comparație cu alți ani, constatăm atât o «disciplinare» a iubitorilor de ski, în sensul de respectare a regulilor de pe pârtiile de ski, cât și o creștere îmbucurătoare a celor care investesc în siguranța personală, prin folosirea de echipamente de protecție: căști, protecții de coloană etc.”, anunță reprezentanții Salvamont Bihor.

Cu toate acestea, în perioada vacanței școlare, Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor a avut 37 intervenții, atât pe pârtiile de ski, cât și în afara acestora, cazuistica acoperind întreg spectrul lezional caracteristic acestei perioade: entorse, fracturi, luxații, contuzii, traumatisme craniene, plagi etc. Principalele cauze ale acestor leziuni a fost echipamentul de ski necorespunzător, abordarea unor pârtii dificile, dar și skiatul în stare de ebrietate.

Salvamontiștii bihoreni recomandă ca „iubitorii sporturilor montane să abordeze aceste activități responsabil, folosind echipamente coresponzătoare, la nivelul de competență și complexitate care să nu pună în pericol viața atât individual, cât și la nivelul grupului”.

Traseele turistice montane din Munții Bihor sunt, cu mici excepții, impracticabile, din cauza stratului gros de zăpadă. În aceste condiții, este necesară verificarea prognozei meteo înainte de a porni la drum, precum și adordarea traseelor respective doar cu skiuri de tură sau cu rachete de zăpadă, fără acestea deplasarea fiind aproape imposibilă.

O caracteristică particulară a acestei perioade este încărcarea excesivă a arborilor cu gheață și zăpadă, ceea ce determină ruperea crengilor sau chiar a arborilor, existând riscul major de rătăcire sau de rănire gravă sau deces.

„În zonele de creastă și căldările aferente versanților înclinați, la altitudini între 1:500 – 1:800 metri, zăpada depășește 150 cm, și este depusă în mai multe straturi nestabilizate, existând pericolul declanșării unor avalanșe. În aceste zone, echipamentul trebuie să includă kit minim de avalanșă (sondă, lopată, DVA)”, menționează reprezentanții Salvamont Bihor.

Potrivit acestora, la parcurgerea traseelor turistice tehnice echipate cu cabluri, trebuie să se țină cont de faptul că sectoare însemnate de cablu sunt îngropate de zăpadă sau gheață, fiind recomandat să se parcurgă aceste pasaje asigurat cu coardă.