Începând de astăzi și până cel mai devreme la jumătatea lunii noiembrie (dacă numărul cazurilor va scădea), școlile în Oradea și în alte 7 localități își suspendă fizic cursurile: profesorii vor preda on-line fie de acasă, fie din sălile de clasă. Oradea intră în cod roşu, iar masca devine obligatorie în aer liber.

Pentru că în Oradea rata infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 a depășit trei la o mie de locuitori, restricțiile în următoarele două săptămâni se vor înăspri. Vor fi închise restaurantele, cafenelele (cu excepția teraselor) și școlile, cursurile urmând a se desfășura exclusiv online.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU) a actualizat astăzi lista localităților din Bihor în care se impun limitări în domeniul HoReCa, precum și în domeniul cultural și de divertisment pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. În urma analizei efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP), lista localităților în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor depășește 3/1.000 de locuitori cuprinde Oradea, Sântandrei, Toboliu, Sânnicolau Român, Hidișelu de Sus, Sânmartin, Căbești și Bratca.

„Școlile din Oradea, Sântandrei, Toboliu, Sânnicolau Român, Hidişelul de Sus, Sânmartin, Căbeşti și Bratca vor intra de mâine (astăzi-n.r.) în scenariul roșu. Situația se poate schimba dar cel mai probabil în mai rău. Și grădinițele și gimnaziile intră în scenariul roșu, dar ele, fiind în vacanță, doar o săptămână. Este o decizie dură dar lumea se cam aștepta la asta dacă ne uităm la incidența cazurilor. În ceea ce privește predatul on-line, în Oradea nu cred că vor fi probleme, infrastructura fiind pusă la punct. Nici în Sântandrei sau Sânmartin, dar va trebui să vedem cum se vor desfășura lucrurile în celelalte localități. Profesorii pot preda de acasă dar o pot face și din sălile de clasă. Școlile pun la dispoziție, individualizat și opțional, sisteme care le-ar putea permite profesorilor să își facă treaba. Evident, cu respectarea normelor în vigoare, să transmită lecțiile singuri, din sălile de clasă”, a spus, pentru CRIŞANA, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Virgil Blage.    

Situația s-ar putea schimba la următoarea ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență Bihor, care va avea loc peste două săptămâni, dar doar dacă numărul cazurilor va scădea sub trei la o mie de locuitori. La nivelul județului Bihor, conform statisticilor Grupului de Comunicare Strategică, incidența era ieri de 2.19 cazuri la o mie de locuitori.  

 

Măsurile impuse în localităţile „roşii”

Reamintim cele mai importante măsuri de sănătate publică care se aplică în localitățile unde incidența este mai mare decât 3 cazuri/1.000 locuitori:

• Este obligatorie purtarea măștii atât în interior, cât și în toate spațiile deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani;

• Este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă funcționarea teraselor și livrarea la domiciliu;

• Este suspendată activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

• Sunt suspendate activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.

Conform analizelor de risc efectuate de către DSP pentru fiecare localitate în care incidența depășește 3 cazuri/1.000 locuitori, nu se impune măsura de carantinare a acestora.

Localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori sunt: Suplacu de Barcău, Săcădat, Abrămuț, Șuncuiuș, Oșorhei, Beiuș, Drăgești, Marghita, Aleșd, Olcea, Cefa, Copăcel, Borod, Buntești, Nojorid, Lugașu de Jos, Cetariu, Șinteu, Girișu de Criș, Remetea, Sârbi, Paleu, Spinuș și Salonta.

Din măsurile care se aplică în cele 24 de localități menționăm:

• Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-22.00;

• Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

• Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

Măsurile adoptate astăzi se instituie în cele 32 de localități vizate începând cu data de 27 octombrie 2020, ora 00.00.