La sfârșitul săptămânii trecute, mai exact, vineri, 31 ianuarie, Direcția Economică a Primăriei Oradea a făcut un scurt bilanț al activității pe 2024. Deși ratingul municipalității a trecut de la stabil la negativ, iar bugetul local a fost văduvit de aproximativ 10% din venituri, anul 2024 a fost al doilea, din ultimii 15, ca valoare a investițiilor achitate. 

 

În ultima lună a anului trecut, din cauza contextului politico-economic național a avut loc o revizuire a ratingului tuturor municipiilor din țară, de la stabil la negativ.

 „Această schimbare nu a afectat valoarea ratingului nostru, ci reflectă o tendință națională, valabilă pentru toate municipiile din România”, a declarat directorul economic, Eduard Florea în cadrul conferinței la care au mai participat adjuncții Simona Vlad și Sorin Iacob.

În 2024, Direcția Economică a încercat să mențină un echilibru între venituri și cheltuieli.

„A fost un an bun din perspectiva investițiilor, fiind al doilea an ca valoare a investițiilor achitate, după recordul din 2023, când au fost finalizate multe proiecte europene”, a explicat Florea.

Gradul de îndatorare a municipiului s-a menținut la un nivel sustenabil, 23,56%, sub limita de 30%.

 „Deși este mai ridicat față de anii anteriori, acesta reflectă creditele contractate pentru finalizarea proiectelor europene la finalul lui 2023”, a precizat directorul economic.

Municipalitatea a continuat să sprijine programele educaționale și sociale: premierea olimpicilor, susținerea învățământului dual, programul Make IT în Oradea, finanțarea ONG-urilor și sesiunea de bugetare participativă.

Oradea a încheiat 2024 cu un excedent bugetar de 57 de milioane de lei, în scădere față de anii precedenți, în contextul unor plăți mai mari decât încasările pe parcursul anului.

 „Am avut un deficit temporar de 20 de milioane de lei, ceea ce a impus utilizarea fondului de rezervă. Cu toate acestea, am reușit să păstrăm un rezultat financiar cumulat pozitiv”, a explicat directorul economic.

Municipalitatea a continuat să încurajeze plata online a taxelor și impozitelor locale, reușind o creștere cu 17% a sumelor încasate online și cu 11% a numărului de contribuabili care au utilizat această metodă de plată.

„Am avut cel mai mare procent din ultimii ani în ceea ce privește încasarea debitelor anuale, ajungând la un grad de colectare de 97%. De asemenea, sumele restante ale persoanelor fizice au scăzut cu 15%, iar numărul restanțierilor s-a redus cu 22%”, a mai spus Eduard Florea.

 

Bețe în roate puse de Guvern

Unul dintre principalele obstacole întâmpinate în 2024 a fost întârzierea rambursării fondurilor europene.

„În luna februarie, colegii de la Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) au depus deconturi de 363 de milioane de lei, iar la finalul anului trecut, o parte din aceste sume nu fuseseră încă încasate. Această întârziere ne-a obligat să ne adaptăm permanent pentru a menține echilibrul bugetar”, a explicat Eduard Florea.

Probleme importante vor apărea și din cauza întârzierii aprobării bugetului național.

„Bugetul de stat se pregătește, bugetele locale abia după publicarea celui de stat intră într-un calendar de definitivare. Estimăm că undeva, la jumătatea lunii martie, vom avea un buget. Este unul din cei mai întârziați ani care va avea impact mare asupra investițiilor. Investiții noi nu vor putea fi promovate în această perioadă. Va trebui să facem operațiuni sub formă de provizorat, în relația cu trezoreria, cu ONG-urile din subordinea primăriei etc”, a spus Florea care a adăugat că speră ca gaura mare făcută în bugetul local de faptul că impozitarea pensiilor și a jocurilor de noroc nu s-a mai întors la nivel local să fie suplinită de anularea unor scutiri: IT-iști, agricultori și firmele de construcții.

„Sperăm că aceasta va atenua ceea ce am pierdut. Am pierdut partea de impozit pe pensii, pe câștiguri din dividende, pe dobânzi. Anul trecut, eu chiar m-am simțit furat. Să pierzi 40 de miliarde de lei într-un an, e mult. În orice business. Este unul din anii în care se suprapun cele două programe de finanțare PNRR-ul și Fondul European de Dezvoltare Regională, ceea ce va însemna cofinanțări importante din bugetul local. Va trebui să ne uităm din nou către credite”, a mai spus Florea.    

Prezent în ultima parte a conferinței de presă, primarul Oradiei a mulțumit echipei Direcției Economice pentru profesionalismul și dedicarea de care au dat dovadă în gestionarea bugetului local.

 „Cel mai greu într-o primărie e să ai bani. Fără bani nu putem face nimic, mai ales acum când derulăm proiecte mari la care cofinanțarea e din ce în ce mai consistentă. Le mulțumesc pentru seriozitate și profesionalism și, nu în ultimul rând, pentru faptul că au reușit să mențină nivelul de îndatorare a orașului la un rezonabil 23,56%”, a spus Florin Birta.