Toate-s vechi și nouă toate în instituţiile de învăţământ - Directorii intră în legalitate
Numiți politic, dar buni. Cam așa am putea interpreta schimbările la vârf din școlile din Bihor. Asta dacă ne uităm la numele celor care conduc, după concurs, școlile din județ și care sunt cam aceiași care au avut diferite funcții de conducere sub foștii inspectori puși pe linie de partid.
Asta nu înseamnă nici pe departe, cum ar fi tentați să creadă cei mai mulți, că numirile politice au fost un lucru bun în învățământul din România. În Bihor, cel puțin, este însă o realitate faptul că cei mai mulți dintre candidații care și-au luat examenele în această toamnă sunt foști directori, foști inspectori sau ocupanți ai altor funcții de conducere cu propte politice. Ceea ce înseamnă, urmând același fir logic, că, deși erau puși politic, erau buni. Dincolo de această observație, concursul pentru funcțiile de directori a avut și multe scăpări. Din cauza faptului că metodologia prevedea că în comisie trebuie să fie doi reprezentanți ai profesorilor din școală, doi reprezentanți ai primăriei și un inspector al IȘJ Bihor au existat situații ilare, în care reprezentanții primăriei nu aveau școală nici pe jumătate cât avea candidatul la funcția de director și, totuși, i-au evaluat planul de management. Au mai existat și directori care au venit cu planul de management copiat de la alții sau, și mai rău, făcut atât de bine (de altcineva) încât nici nu erau în stare să îl citească.
În total, pe 180 de posturi de director şi 98 de director adjunct, s-au bătut 249 de candidați. Prima triere s-a făcut la proba scrisă de care au trecut mai departe 228 de candidați. Apoi, din 17 octombrie până pe 17 noiembrie, au fost evaluate CV-urile și planurile de management.
Prima școală mai mare căreia i s-a decis soarta a fost Liceul de Arte, acolo unde actuala directoare, Mihaela Bondor, a fost admisă cu un punctaj total de 137,5. La Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” trei profesori s-au bătut pe postul de director şi doi pe cel de adjunct. Până la urmă, cel mai mare punctaj pentru funcţia de director l-a luat Iulius Radu Timar (136,6) şi, pentru funcţia de adjunct, Marian Călin Perţe, cu 129,675 de puncte. Florian Hava, de la Şcoala Dacia, a rămas director cu 135 de puncte, la fel ca Gheorghe Tirla, la Liceul „Aurel Lazăr”, cu 135,25 de puncte. La Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a fost concurenţă mare. Pentru postul de director au candidat trei profesori şi pentru cel de adjunct, patru cadre didactice. Cele mai mari note le-au obţinut, pentru funcţia de director, fostul inspector şcolar Florin-Liviu Nicoară (135,4), şi pentru funcţia de adjunct Dorina Iova (131,25 de puncte). Actuala directoare Liana Papagiannis, deşi a candidat pentru ambele funcţii, a luat 115,5 puncte, iar adjuncta Anca Maria Mile, care a candidat şi ea pentru ambele funcţii, a luat 123,625 de puncte. Și la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a fost concurenţă. Pe 2 noiembrie au susţinut probele patru profesori, doi pentru funcţia de director şi doi pentru adjuncţi. Fosta directoare Cristina Marian a luat 131,05 puncte, în timp ce contracandidata ei, Livia Muntean a luat 143,125 de puncte. În ceea ce-i priveşte pe adjuncţi, cel mai mare punctaj l-a avut Ioan Cadar - 124,725 de puncte. La Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, cea mai bună medie a avut-o Adina Carabas Cozma care a luat 136,375 de puncte, iar la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Ruben Filimon va rămâne director cu 141,625 de puncte. La Colegiului Naţional „Iosif Vulcan” va reveni în funcția de director Simona Martin, care a fost admisă cu 131,5 puncte.
Pe lângă cei menționați, rămân sau vor ajunge directori: Daniela Vîlceanu - Colegiul Tehnic „Traian Vuia” - 133,875 puncte, Virgil Blage - Colegiul Economic „Partenie Cosma” - 134,25 puncte, Radu Rus - Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” - 141,25 puncte, Dan Nicolae Peter - Palatul Copiilor - 120,375 puncte, Dan Matei - Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” - 138,875 puncte, Gheorghe Troie - Șc. Gimn. „Nicolae Bălcescu” - 133 de puncte, Florina Laura Musca - Șc. Gimn. „Oltea Doamna” - 136,25, Gheorghina Bîrlădeanu - Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea - 147,5, Marta Vad - Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea - 142.925, Viorica Popa - Șc. Gimn. „Dimitrie Cantemir” Oradea - 133,625 puncte, Adrian Gabriel Mic - Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Oradea - 123,625 de puncte, Dorina Delia Iova - Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea – 127 de puncte și Nicolae-Marcel Ungur - Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea, cu 126 de puncte.
La Transilvania, nici cu Bolojan
În județ, La Colegiul Naţional „Samuil Vulcan” din Beiuş, Mihaela Ilieş, fostă directoare adjunctă s-a clasat pe primul loc pentru postul de director, cu 137,5 puncte, la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei director va fi Adrian Cristian Andru, care a luat 140 de puncte, la Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita cel mai mare punctaj l-a avut Emil Marcel Sas-Adăscăliței, care a luat 140 de puncte, la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd cele mai multe puncte, 134,875, le-a luat directoarea Liliana Antonescu, la Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta director va fi Vasile Trancău, care a luat 126,125 de puncte, iar la „Arany János” Salonta, director adjunct va fi Kiss Maria, care a luat 133,750 de puncte. O situație specială s-a înregistrat la Colegiul Transilvania unde, iniţial, reprezentanții profesorilor din școală au refuzat să o evalueze pe cea care le fusese ani buni directoare - Maria Ruge. Apoi, evaluarea a fost amânată în mai multe rânduri pentru că reprezentantul Primăriei Municipiului Oradea – primarul Ilie Bolojan nu s-a prezentat. Când, în sfârșit s-au adunat toți, reprezentanții profesorilor și-au menținut punctul de vedere chiar dacă primarul i-a dat nota 8,5. În cele din urmă, din postura de unic candidat, Maria Ruge a fost respinsă cu un punctaj total de 116,05.
Conform calendarului Ministerului Educaţiei, între 21 și 23 noiembrie se pot depune contestații, urmând ca acestea să fie soluționate până pe 9 decembrie când se vor afişa rezultatele finale.
Este o hotarare inteleapta de a da examen pt posturile de director de scoli care pana acum s-au ocupat doar prin sustinere politica ex clar directorul de la gen 11 a si picat examenul,corect ar fi in continuoare sa nici nu poata avea un post de conducere prin care sa ajunga sa isi umileasca colegii ,personalul didactic si auxiliar prin metode de intimidare ,pt a obtine anumite facilitati personale .cu speranta ca se va tine cont de examenul picat de director si de a da sansa altor candidati la un nou examen,chiar si dupa alegeri