Clădirea halei agroalimentare s-a făcut scrum azi noapte, în pofida faptului că peste 50 de pompieri s-au luptat din greu să stingă vâlvătaia. Clădirea, monument istoric de patrimoniu industrial, care a fost pe vremuri depoul de tramvaie al oraşului, a fost distrusă.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, 18 iulie, peste 50 de pompieri militari au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la hala agroalimentară din Piața Cetate, din municipiul Oradea.

„Apelul prin Sistemul Unic 112 a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” la ora 01.51, moment în care la fața locului au fost mobilizate de urgență echipajele de pompieri din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea și ale Gărzii 1 Mai.

În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la nivelul întregii hale, pe o suprafață de aproximativ 1.600 de metri pătrați.

Pentru gestionarea operativă a evenimentului a fost crescută capacitatea operațională la nivelul Detașamentului 1 Oradea, fiind activată totodată grupa operativă a inspectoratului.

Timp de aproximativ două ore si 35 de minute, 56 de pompieri militari coordonați în teren de inspectorul șef, colonel Caba Sorin Mihai, au acționat cu șase autospeciale de lucru cu apă și spumă și trei autoscări pentru localizarea și lichidarea incendiului, respectiv pentru protecția unei alte hale situate în apropiere și a tarabelor din piață.

Incendiul a fost stins în jurul orei 04.30, echipajele acționând în continuare și la această oră pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului”, se arată în comunicatul de presă al pompierilor.

Cauza probabilă de producere a incendiului este în curs de stabilire. Vom reveni cu amănunte.

 

Hala agroalimentară - una din cele mai vechi construcţii industriale din Oradea

Construcţia mistuită de flăcări azi noapte a făcut parte din prima platformă industrială a oraşului. Încă de la mijlocul veacului al XIX-lea această platformă a început să se constituie pe unul din terenurile libere de lângă cetatea medievală a oraşului. Se ştie că Piaţa Mare (actuala Piaţa 1 Decembrie) s-a constituit datorită interdicţiei de a se construi clădiri pe o arie destul de largă în jurul cetăţii, interdicţie stabilită încă în veacul al XVI-lea când a început construirea cetăţii bastionare (1570- 1618). După cucerirea Oradiei de către austrieci (1692), importanţa strategică a cetăţii a scăzut astfel că, încetul cu încetul, a început să se construiască şi în imediata apropiere a şanţurilor ei. Aşa s-a născut cartierul Subcetate, la sud-est de fortificaţia medievală şi, tot aşa, pe latura de sud a Pieţei Mari, pe la mijlocul secolului al XIX-lea încă piaţă de vite, s-au pus bazele platformei industriale a oraşului, cuprinzând zona str. Mihai Viteazul - str. Sucevei - Piaţa Agroalimentară - str. Mihail Kogălniceanu - Piaţa Mare. Pe vremea aceea pârâul Peţa curgea pe actuala str. Sucevei fiind o importantă sursă de apă industrială pentru platforma la care ne referim. ("De la o staţie la alta" autori: Liviu Borcea, Mihai Apan, Gabriel Moisa).

 

Un studiu serios despre istoria transportului public orădean şi vechile construcţii industriale poate fi accesat aici.