"Vânatul se şi ocroteşte, nu numai se împuşcă..."
Dintre cele 69 de fonduri de vânătoare aferente judeţului Bihor, 26 sunt în administrarea Direcţiei Silvice Bihor, celelalte intrând în responsabilitatea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (A.J.V.P.S. ) Bihor. Indiferent în administrarea cui se află, fondurile cinegetice înseamnă nu numai existenţa necuvântătorelor care ajung în bătaia puştii, cât şi preocuparea omului de a le ocroti. Cu atât mai mult, ocrotirea lor se impune, când apar situaţii deosebite generate de fenomene naturale, cum ar fi seceta şi efectele ei, adesea devastatoare. Iar în această primăvară-vară, seceta s-a resimţit din plin, urmările putându-se prelungi, în toamnă. "În asemenea condiţii speciale, remarca dr. ing. Mihai Herman - directorul Direcţiei Silvice Bihor -, preocupările personalului silvic au depăşit acea stare de rutină, acţionându-se, în regim special, pe trei coordonate: asigurarea apei, a hranei şi a cantităţilor necesare de sare bulgări".
Exemplele probează faptele. De pildă, pentru asigurarea necesarului de apă, la efectivele de cervide şi mistreţi, s-a ajuns până acolo încât s-a transportat apă cu cisternele, apă depozitată în bazine special amenajate - cu precădere în zonele de şes, dar şi în păduri - în locuri şi trasee freventate de sălbăticiuni.
S-au creat, artificial, bălţi în care să se "scalde" mistreţii! De asemenea, s-au amenajat şi cultivat suprafeţe de teren cu porumb (20 ha), cu trifoliene (20 ha), cu grâu şi secară (10 ha), cu porumb şi sorg (10 ha). Totodată, există amenajate poieni şi fâneţe naturale (168 ha) pentru asigurarea hranei vânatului în sezonul de vegetaţie, dar şi pentru recoltarea de fân necesar în perioada sezonului rece. Şi mai reţineţi o cifră: 20 de tone de sare-bulgări este cantitatea administrată, de silvicultorii D.S. Bihor, în arealul celor 26 de fonduri cinegetice, sare pentru efectivele de cervide.
La toate acestea se adaugă instalaţiile de hrană (10 depozite şi 390 de hrănitori) care vor fi necesare şi pentru perioada sezonului rece, când, pe alte coordonate, ocrotirea vânatului rămâne preocuparea silvicultorilor, dar şi a A.J.V.P.S. Bihor. Iar dacă vreţi să ştiţi, în cele 69 de fonduri cinegetice dinBihor există, spre exemplu, 1.069 de corbi comuni, 183 de cerbi lopătari, peste 4.000 de căpriori, 76 de capre negre, peste 1.400 de mistreţi, 26 de urşi, peste 24.000 de fazani, aproape 40.000 de iepuri şi 30 de cocoşi de munte... "Merită efortul nostru, aprecia dl Mihai Herman, să asigurăm şi să păstrăm acestor animale şi păsări un habitat corespunzător, pentru că vânatul se şi ocroteşte, nu numai se împuşcă".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.