Consiliul Județean Bihor a depus luni, 10 octombrie, patru proiecte de eficientizare energetică în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Practic, se propune reabilitarea mai multor clădiri aflate în proprietatea Consiliului Județean Bihor, printre care și fosta Policlinică Mare, viitorul sediu al instituției, cu scopul de a reduce consumul anual de energie.

Alte obiective sunt: creșterea gradului de confort termic prin reducerea pierderilor de căldură, reabilitarea instalațiilor electrice, sanitare, termice și de ventilație, reabilitarea finisajelor interioare și reabilitarea anvelopei clădirilor.

Proiectele au fost depuse pentru a primi finanțare europeană prin PNRR - Componenta 5 - Valul Renovării, Axa 2 - Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice. Valoarea totală estimată a investițiilor este de 11,4 milioane de euro, fără TVA.

Proiectele depuse sunt următoarele: „Creșterea eficienței energetice și reabilitarea clădirilor situate în Oradea, strada Dunărea, nr. 2”, valoare totală: 4.884.240 euro, fără TVA; „Creșterea eficienței energetice și reabilitarea clădirii situate în Oradea, str. Republicii, nr. 35”, valoare totală: 5.064.720 euro, fără TVA; „Creșterea eficienței energetice și reabilitarea a 3 imobile ale DGASPC Bihor, valoare totală: 1.295.720 euro, fără TVA; „Creșterea eficienței energetice și reabilitarea imobilului terapie ocupațională de la Spitalul de Psihiatrie Nucet, valoare totală: 194.840 euro, fără TVA.

Peste 1.500 de cereri de finanțare, în valoare totală de 2,34 miliarde de euro, au fost depuse luni în primele ore de la lansarea apelului pentru Valul Renovării, a anunțat Ministerul Dezvoltării.

A doua rundă de apel a fost lansată luni de Ministerul Dezvoltării, cu un buget disponibil de 985.405.000 de euro, pentru proiecte care vizează eficientizarea energetică și consolidarea seismică a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, cu finanțare din PNRR. Cele mai multe cereri au fost depuse pentru renovarea integrată a clădirilor publice, pentru renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale, precum și pentru renovarea energetică moderată a clădirilor publice la nivel local.

Cererile de finanțare pot fi depuse exclusiv online, de către autoritățile publice, pe site-ul ministerului, până în 23 octombrie, ora 23.59, iar termenul estimat pentru finalizarea etapei de verificare și contractare este 31 decembrie.