Un copil de 2 ani din Aleșd a murit miercuri de rujeolă, iar DSP Bihor susține că are în evidență alte 60 de cazuri de copii nevaccinați bolnavi de rujeolă, majoritatea romi, pe care nu îi găsește acasă pentru a-i monitoriza pentru că... migrează!

Al 25-lea copil mort din cauza rujeolei și complicațiilor ei este din Bihor și a decedat miercuri, 10 mai, la Spitalul Municipal. Acesta fusese internat inițial pe secţia de Infecţioase, fiind transferat apoi, din cauza agravării bolii, pe secția de ATI. Evident, copilul nu era vaccinat, dar acest lucru nu este, din păcate, o excepție.

„În Bihor sunt înregistrate la această oră 60 de cazuri de rujeolă, copii între 0 şi 8 ani, nevaccinaţi. Cei mai mulți sunt în colonia de romi din Aleșd, 13 fiind spitalizaţi. Cazurile sunt cunoscute de ceva timp și am încercat să luăm măsuri pentru a le rezolva. Am vorbit cu medicii de familie și am intensificat vaccinarea acolo. Avem și 5 cazuri de copii care nu sunt vaccinați complet, care au primit doar una sau două doze, dar pe majoritatea nu am reușit să-i vaccinăm. Am solicitat și sprijinul poliției, dar nu îi găsim la domiciliu pentru că migrează, sunt mereu plecați. Momentan nu avem nici vacinurile necesare, și nici o lege care să îi oblige pe părinți să-și vaccineze copiii. Doar acea prevedere care spune că micuții nu sunt primiți în colectivități fără dovada că au fost vaccinați”, a explicat, pentru CRIŞANA directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă.

CRIŞANA a vrut să afle dacă printre cei care vin la cerșit în Oradea ori în ţările UE sunt și romii pe care DSP-ul nu îi găsește acasă. Din fericire, conform directorului executiv al Poliției Locale, Cristian Beltechi, sunt foarte puțini cei din colonia de romi de la Aleșd prinși la cerșit.

„Cei mai mulți sunt din afara orașului, este drept, dar nu din acea zonă. Din Aleșd sunt doar 2-3 persoane, dar nu vin la cerșit cu copiii”, susține directorul Poliției Locale.

Specialiştii îi sfătuiesc pe părinţi ca atunci când merg cu copiii în excursii și nu numai, să îşi ia măsuri de precauție. Chiar și vaccinați, unii copii se pot îmbolnăvi, așa că spălatul pe mâni și folosirea șervețelelor umede, atunci când micuții folosesc mijloacele de transport în comun sau locurile publice de joacă, trebuie să devină obligatorii.