Jandarmii bihoreni și-au serbat joi, 1 aprilie, ziua. Mai întâi au curățat un monument pentru comemorarea a 318 militari români care au luptat pentru eliberarea orașului Oradea, iar apoi au organizat o competiție tactică dedicată grupelor de Acțiuni Speciale și Intervenție Antiteroristă.

Ziua de 1 aprilie a fost una specială pentru jandarmi. S-au împlinit 102 ani de la redactarea documentului „Ordinea de Bătaie, a Regimentului 9 Jandarmi” prin care căpitanul Cândea Nicolae a fost numit comandantul Companiei Oradea Mare.

„Având în vedere situația sanitară din acest an, am ales ca evenimentele tradiționale să le marcăm în alt mod. Ziua veteranilor și a rezerviștilor de anul acesta am ales să o dedicăm eroilor căzuți în al Doilea Război Mondial.

Astfel am identificat un monument dedicat acestor eroi pe care l-am îngrijit și curățat. Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că acest monument, aflat la 15 km de municipiul Oradea, în localitatea Leș, este ridicat pentru comemorarea celor 318 militari români care au luptat pentru eliberarea orașului Oradea, fiind practic a doua groapă comună din România, după cea de la Oarba de Mureș”, se afirmă într-un comunicat al Compartimentului Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul al Inspectoratului de Jandarmi  Judeţean  Bihor.

După aproximativ o lună de muncă, marți, 30 martie, a avut loc o slujbă de sfințire în prezența Prefectului Județului Bihor, Dumitru Țiplea, adjunctului Inspectorului General al Jandarmeriei Române, col. Marian Brâncoveanu, reprezentantului Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Bihor, col. r. ing. Dan Nicolae Poinar, inspectorului șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, lt. col. Ioan Bogdan, vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, primarului localității Nojorid, Teodor Baba, preotului militar al garnizoanei Oradea, protopopului de Tinca și preotului paroh din localitatea Leș. La acest eveniment, alături de efectivele Grupei Acțiuni Speciale și Intervenție Antiteroristă din IJJ Bihor, au participat și câte doi reprezentanți din șapte inspectorate județene de jandarmi (Argeș, Alba, Arad, Cluj, Satu-Mare, Sălaj și Timiș), de la două grupări mobile de jandarmi (Cluj-Napoca și Timișoara) și doi luptători din cadrul Direcției de Jandarmi a Municipiului București.

După evenimentul de comemorare și sfințire a monumentului, participanții au plantat primii șapte stejari din cei 318 pe care jandarmii intenționează să-i planteze în jurul monumentului.

Tot premergător Zilei Jandarmeriei Bihor (1 aprilie) și Jandarmeriei Române (3 aprilie), a fost organizată o competiție tactică dedicată grupelor de Acțiuni Speciale și Intervenție Antiteroristă.

Competiția s-a desfășurat în poligonul descoperit, respectând toate măsurile sanitare impuse de pandemie.

Câștigătorii au fost plt. adj. Răzvan Pop din cadrul IJJ Cluj care a ocupat locul 1 la proba individuală, urmat de plt. adj. Andrei Purge din cadrul IJJ Bihor și plt. maj. Claudin Halapciuc din cadrul Grupării Mobile Timișoara. La proba pe echipe pe locul I s-a clasat cea formată din plt adj. Marius Angheluță din cadrul Gr. Mobilă Timișoara și plt. adj. Cristian Anghel din cadrul IJJ Timiș, pe locul II echipa formată din plt. maj Claudiu Halapciug și plt. Ionuț Bezma din cadrul Gr. Mobilă Timișoara, iar pe locul III plt.adj Dan Chiș și plt. maj. Cristian Ghilea din cadrul IJJ Sălaj.