Ziua Limbii Române se sărbătorește în România și Republica Moldova în fiecare an pe 31 august. Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011 a fost legiferată ca zi festivă în România prin Legea nr. 53/2013.

Marți, 22 august, copii, cei care sunt cititori permanenți ai Bibliotecii, și adulți deopotrivă au venit în Parcul Muzeului Țării Crișurilor, pentru a sărbători Ziua Limbii Române. Activitatea coordonată de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, prin reprezentanții ei, Lilia Blaga, Delia Pantea și Mariana Barna, a avut loc în parcul Muzeului Țării Crișurilor, unde este amenajată o bibliotecă în aer liber, un concept menit să atragă cât mai mulți cititori de toate vârstele.

 „Anul acesta, profitând de vremea frumoasă, am ales să sărbătorim Ziua Limbii Române în cadrul proiectului multicultural și multietnic - Podul prieteniei interculturale”, au precizat organizatorii.

Întâlnirea inedită a fost despre importanța limbii române și a limbilor materne, bogăția de cuvinte și de sensuri a limbii române, importanța dezvoltării și îmbogățirii vocabularului prin cea mai eficientă metodă cunoscută: cititul! Toți participanții prezenți au citit poezie sau proză axată pe tematica activității. S-a citit din Grigore Vieru, poeziile Răsai și În limba ta, poezii din cartea „Curcubeul”,  dedicată celor mici și... celor mari, Tudor Gheorghe „Vara vieții mele”, Adrian Păunescu, Marin Sorescu, Eminescu, poezie atât pentru adulți, cu conotații patriotice, cât și pentru copii.  

Podul prieteniei interculturale este un proiect finanțat de Primăria Oradea, coordonat de  doamna Miorița Săteanu, inițiatoarea conceptului „Cetățeni activi la puterea a treia”, în parteneriat cu: Forumul Democrat German; Forumul Democrat Slovac; Asociația Pensionarilor Maghiari din „Partium”, Asociația Ucrainenilor din România, Comunitatea Evreilor din Oradea, Asociaţia Romilor.