Ghidul începătorului în panouri fotovoltaice: ce trebuie să știi la început de drum
Un sistem solar fotovoltaic reduce drastic facturile și amprenta de carbon. Dar merită panourile fotovoltaice costul inițial? E nevoie de puțină cercetare înainte să începi să le montezi în curtea sau pe casa ta.
Ar putea un acoperiș plin cu panouri solare să fie răspunsul pentru nevoia ta de a economisi? Ele îți pot alimenta casa pe tot parcursul anului și îți pot reduce mii de lei de la facturile pe zeci de ani. Dar atunci când costurile inițiale sunt în termeni de zeci de mii de lei, îți pui întrebarea dacă merită panourile solare toți acești bani.
Răspunsul scurt este da. Panourile solare îți pot reduce cu 90% facturile la energie, iar această proporție crește pe măsură ce facturile la gaz cresc. Nu e de mirare că numărul instalațiilor solare a crescut cu 45% în ultimii trei ani și a crescut cu 80% doar în ultimul an.
Dar panourile solare sunt o investiție. Un sistem de nivel mediu costă 25.000 de lei și durează zece ani să scoți investiția inițială. Dar îți reduce facturile pentru mulți ani după aceea. Și odată cu scăderea prețurilor la panourile solare, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a cumpăra.
Mai jos, vei găsi explicat modul în care panourile fotovoltaice solare îți reduc facturile prin generarea de energie regenerabilă pentru casa ta și vei descoperi cam cât te poți aștepta să plătești pentru un sistem.
Merită să-ți montezi panouri fotovoltaice? Tot ce trebuie să știi
În primul rând, poate că te întrebi cum funcționează panourile solare. Ei bine, află că ele folosesc tehnologia semiconductoare pentru a capta energia soarelui, apoi o transformă în energie electrică care poate încălzi și alimenta casa ta.
Această energie solară este colectată pe tot parcursul anului, inclusiv când este înnorat. Dar, așa cum te-ai aștepta, un soare mai strălucitor înseamnă mai multă energie solară (aproximativ 355 W de energie per panou în lumina puternică a soarelui), așa că vei obține tot ce este mai bun de la panourile solare dacă acoperișul este orientat spre sud și nu ești umbrit de copaci sau blocuri turn.
Sistemele moderne tipice conțin șase sau mai multe panouri fotovoltaice, care produc curent electric continuu (DC). Electricitatea folosită pentru aparatele de uz casnic este curent alternativ (AC), așa că sistemul include un invertor pentru a converti DC în AC, pe care îl poți folosi pentru a alimenta orice, de la ceainice, la mașini de spălat. Orice curent pe care nu îl utilizezi poate fi exportat în rețeaua națională.
Câtă energie generează panourile fotovoltaice?
Un sistem bine amplasat de 3,5 kWp (putere de ieșire „de vârf” în kilowați) ar putea genera peste 3.000 kWh pe an. Aceasta este aproape la fel de multă energie electrică cât ar folosi o gospodărie tipică. Dacă mai ai nevoie, furnizorul tău îți va furniza de la rețea ca de obicei.
Energy Saving Trust (EST) are un calculator de energie solară care dezvăluie cu precizie câtă energie ai putea genera din panourile de pe acoperiș și cum se va simți acest lucru la facturi în funcție de utilizarea curentă.
Iată câteva modalități prin care tu și cel care-ți instalează panourile puteți să captați mai bine energia solară și să maximizați rentabilitatea investiției:
-
Pune sistemul în cel mai bun loc, cu fața între sud-est și sud-vest;
-
Înclină panourile între 30 și 50 de grade față de orizontală;
-
Ia în considerare investiția într-un deviator, care este, practic, un panou solar pentru apă caldă.
Cât costă panourile fotovoltaice?
Panourile solare sunt printre puținele lucruri care s-au ieftinit în ultimii ani, prețurile scăzând cu 88% începând cu anul 2010. Ar trebui să te aștepți să plătești în jur de 20.000-25.000 de lei pentru un sistem tipic de 3,5 kWp pentru o casă cu terasă la mijloc, cu aproximativ 20 m² de spațiu pe acoperiș.
Costurile variază în funcție de:
-
Dimensiunea casei și a acoperișului tău;
-
Zona în care locuiești;
-
Manopera solicitată de echipa de instalare;
-
Tipul de panouri pentru care optezi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.