Primele șemineuri au apărut la Curțile regale din Anglie și Franța. Erau de dimensiuni mari, impunătoare, construite din materiale masive. Încet, încet dimensiunile s-au redus, modelele s-au simplificat și, după o perioadă nu foarte lungă, au fost adoptate și de populație, deseori înlocuind sobele moștenite din generații. În secolul al XVIII-lea, Contele Rumford a fost cel care a proiectat un șemineu cu un look modern, din care fumul era eliminat mult mai repede. Ideea lui s-a păstrat până în zilele noastre.

Cum funcționează și cum încălzește un șemineu

În timp ce sobele clasice, de teracotă, funcționează după principiul radiației (acumulează și radiază căldură), șemineul funcționează, de obicei, prin convecție (încălzirea și circularea aerului din încăpere, care este transmis către tavan, podea și zonele mai îndepărtate). Un caz special este cel al unui semineu pe lemne, care folosesc ambele principii de încălzire - radiația și convecția.

Șemineul face parte, cel mai adesea, din living. De aceea, designul sau trebuie adaptat la stilul de amenajare a întregului spațiu, mai ales că unii proprietari aleg șemineele exclusiv pentru rolul lor decorativ.

Ce suprafață poate încălzi un șemineu?

Suprafața care poate fi încălzită de un șemineu variază de la model la model și depinde într-o oarecare măsură și de combustibilul folosit. De exemplu, o sobă pe lemne de circa 5,8 kW poate încălzi o locuință de aproximativ 83 metri pătrați. Cu cât crește puterea de încălzire, cu atât crește și suprafața (respectiv, volumul) care poate fi încălzită.

Odată ce ai ales combustibilul potrivit nevoilor casei tale, să te asiguri de buna funcționare a șemineului nu este dificil. Dacă în cazul șemineurilor pe bază de combustibili lichizi tot ce ai de făcut este să folosești o telecomandă pentru pornire sau oprire, în cazul șemineurilor pe bază de lemn, de exemplu, lucrurile stau puțin diferit.

Trebuie mai întâi să alegi lemn solid (lemnul de nuc sau cel de stejar este ideal). Acesta trebuie să stea la uscat, pentru o perioadă cuprinsă între șase luni și un an – nu ar trebui să aibă mai mult de 20% umiditate atunci când este folosit. Pentru a te asigura că lemnul este suficient de uscat, tot ceea ce ai de făcut este să lovești două bucăți una de alta. Dacă auzi un zgomot clar, puternic, lemnul este suficient de uscat. Folosirea lemnelor ude sau putrezite afectează șemineul și, în timp, acest lucru va duce la funcționarea sa necorespunzătoare. Pornește focul cu ajutorul unor așchii subțiri de lemn – te poți ajuta și de una-două foi de ziar pentru a înteți aprinderea. Nu folosi benzină sau alt lichid inflamabil pentru a face focul.

Dacă și decizia ta se îndreaptă către o constructie semineu pe lemne, acum e momentul să apelezi la echipa de specialiști PEFOC. Cu reprezentanți și echipe bine pregătite în toată țara, oferă clienților posibilitatea de a alege dintr-o gama variată de produse. Magazinele lor online, dar și showroom-urile găzduiesc stocuri mari de focare șeminee, bioșeminee, semineu electric și pe gaz, termoșeminee, coșuri de fum ceramice și diverse accesorii d ecare ai nevoie pentru o bună funcționare și întreținere a șemineului ales.

Contacteazi un specialist, pui pefoc si aștepți ca ei să facă tot!