Calendar ortodox: Sfântul Proroc Ieremia

Calendar greco-catolic: Sf. pf. Ieremia; [Sf. Iosif Muncitorul].

Remember 1 mai

305: Împărații romani Dioclețian și Maximian renunță la demnitatea de auguști, lucru ce consemnează sfârșitul primei tetrarhii. Locul lor este luat de Galerius și Constanțiu I.

1359: Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol.

1486: Cristofor Columb îi prezintă reginei spaniole Isabella I de Castilia planurile sale de descoperire a unei rute vestice către Indii.[1]

1581: Sigismund Bathory este ales principe al Transilvaniei.

1707: Intră în vigoare Actul de Unire care unește Anglia și Scoția pentru a forma Regatul Marii Britanii.[2]

1753: Publicarea de către Linnaeus a lucrării Species Plantarum și data oficială de începere a taxonomiei plantelor, adoptată prin Codul internațional de nomenclatură botanică.

1786: Premiera operei comice "Nunta lui Figaro" (4 acte) de W. A. Mozart, la Burgtheater din Viena. Libretul este de Lorenzo da Ponte, după piesa cu același titlu a lui Beaumarchais.

1776: Ordinul Iluminaților este fondat în Ingolstadt (Bavaria de Nord), de Adam Weishaupt.

1821: Turcii pătrund în Moldova, la Brăila, și în Țara Românească, la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.

1831: Se înființează, la București, Arhivele Statului din Țara Românească.

1865: Intră în vigoare Codul Penal (aprobat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 21 aprilie/3 mai 1864).

1899: Bayer introduce aspirina în Germania.

1915: RMS Lusitania pleacă din New York pentru a 202-a și ultima sa traversare a Atlanticului de Nord. Șase zile mai târziu, nava este torpilată în largul coastelor Irlandei; s-au pierdut 1.198 de vieți.

1919: Guvernele sovietic și ucrainean au adresat guvernului român două ultimatumuri prin care îi cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.

1921: A apărut, la Cluj și București, bilunar, apoi lunar, revista Gândirea, publicație tradiționalistă care tindea să orienteze creația spre valorile autohtone; în paginile revistei au semnat mari scriitori precum Tudor Arghezi, Tudor Vianu, Călinescu, Eliade (directori: Cezar Petrescu la Cluj și Nichifor Crainic la București).

1930: Astronomul american Vesto Slipher propune numele „Pluto” ca nume al planetei pitice nou descoperite. Numele prinde rapid la public.[3]

1941: Filmul lui Orson Welles, Cetățeanul Kane, are premiera la New York.

1945: Al Doilea Război Mondial: Radioul german transmite știrea morții lui Adolf Hitler, afirmând în mod fals că acesta „a căzut la postul său de comandă din Cancelaria Reich-ului, luptând până la ultima suflare împotriva bolșevismului și pentru Germania”. Steagul sovietic este arborat deasupra Cancelariei Reichului, din ordinul lui Stalin.

1945: Al Doilea Război Mondial: Până la 2.500 de persoane mor într-o sinucidere în masă în orașul Demmin, Germania, în urma avansării Armatei Roșii.[4]

1950: În Republica Federală Germania nu mai există bonuri de masă, raționalizarea alimentelor a fost abolită.

1956: Vaccinul împotriva poliomielitei dezvoltat de medicul virusolog american Jonas Salk este pus la dispoziția publicului.

1956: A fost înființat Institutul de Arheologie din București.

1961: Prim-ministrul Cubei, Fidel Castro, proclamă Cuba națiune socialistă și anulează alegerile.

1967: Elvis Presley se căsătorește cu Priscilla Beaulieu.

1975: Preotul Constantin Galeriu devine paroh al bisericii "Sfântul Silvestru" din București.

1978: Japoneza Naomi Uemura, călătorind cu o sanie trasă de câini, devine prima persoană care ajunge singură la Polul Nord.

1979: Groenlanda devine provincie autonomă a Regatului Danemarcei.

1991: A intrat în vigoare Acordul de comerț și cooperare comercială și economică dintre România și Comunitatea Economică Europeană/CEE, ulterior Uniunea Europeană/UE.

1992: Intră în vigoare Documentul de la Viena, adoptat prin consens, la 5 martie 1992 de 48 de state ale CSCE.

1993: A intrat în vigoare Acordul dintre România și Asociația Europeană a Liberului Schimb/AELS.

1994: Pilotul brazilian de curse, Ayrton Senna, moare într-un accident produs în timpul Marelui Premiu al statului San Marino.

1995: Începutul Operațiunii Blitz. Armata croată a înlăturat forțele sârbe din regiunea auto-proclamată Republica Sârbă Krajina.

1997: Partidul Laburist obține cea mai mare victorie din ultimii 150 de ani în scrutinul legislativ de la 1 mai 1997, ajungând la putere pentru prima oară după 1979. Tony Blair este învestit oficial de către regina Elisabeta a II-a cu formarea guvernului.

1998: Reuniunea liderilor UE, miniștrilor de finanțe ai țărilor UE și ai Parlamentului European, pentru a decide cine va participa la lansarea UME – Uniunea Monetară Europeană – pentru a stabili ratele de schimb bilaterale și pentru a numi oficial Consiliul de conducere al Băncii Centrale Europene.

1998: Intră în vigoare Convenția Consiliului Europei privind spălarea, depistarea, capturarea și confiscarea banilor proveniți din activități criminale.

1999: Trupul alpinistului britanic George Mallory este găsit pe Muntele Everest, la 75 de ani de la dispariția sa din 1924.[5]

2002: A început să funcționeze Garda de Mediu, condusă de un comisar național – la nivelul țării, și de un comisar județean – la nivel de județ.

2002: La Salonul Internațional al Invențiilor și Produselor Noi de la Geneva, ediția nr. 30, România a câștigat 67 de medalii (din care 15 de aur) și trei premii speciale, ceea ce a clasat–o pe primul loc între cele 44 de țări. Printre premianți sunt profesorii Universității Bioterra din București – medalie de aur pentru "vodca ecologica" și de argint pentru sucul fără conservanți "Carotina".

2003: A intrat în vigoare noul Cod Poștal din România.

2004: Extinderea UE: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria aderă la Uniunea Europeană.

2004: Odată cu extinderea Uniunii Europene, s-a restructurat Acordul Central European al Comerțului Liber (CEFTA), fapt ce se răsfrânge și asupra României.

2008: Se inaugurează Hangzhou Wan Daqiao, cel mai lung pod de dincolo de ocean, dintre Cixi si Jiaxing din Republica Populară Chineză.

2011: Papa Ioan Paul al II-lea este beatificat la Vatican de succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea.

2019: Naruhito urcă pe tronul Japoniei, succedându-i tatălui său Akihito, începând perioada Reiwa