Calendar ortodox: Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (Sâmbăta lui Lazăr, Pomenirea celor adormiți)

Calendar greco-catolic: Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău. Pomenirea morților.

Remember 12 aprilie

1606: Pentru a sublinia uniunea personală dintre Anglia și Scoția, regele Iacob I/VI stabilește un steag comun al celor două țări prin decret. Union Jack este o suprapunere a crucii Sfântului Andrei scoțiană cu Crucea Sf. Gheorge englezească.

1633: Inchiziția a început interogatoriul lui Galileo Galilei la Roma cu privire la doctrina sa despre viziunea heliocentrică asupra lumii.

1789: Astronomul germano-britanic Wilhelm Herschel a descoperit galaxiile catalogate ca NGC 3310, NGC 3718 și NGC 3729 în timp ce explorează cerul din constelația Ursa Mare.

1814: Contele de Artois, viitorul rege Carol al X-lea al Franței, sosește din exil la Paris, după căderea lui Napoleon. Conform publicației Le Moniteur, contele spune: "În sfârșit revăd Franța! Nu s-a schimbat nimic, doar că se află în ea un francez mai mult." Era o parafrază după Napoleon când a pierdut tronul: "Curând nu va mai fi în Franța decât un francez mai puțin".

1820: Alexandru Ipsilanti este declarat lider al Eteriei, o organizație secretă pentru răsturnarea stăpânirii otomane asupra Greciei.

1861: A început războiul de secesiune din SUA, încheiat la 9 aprilie 1865.

1877: A început războiul ruso-turc. România a permis trecerea trupelor rusești pe teritoriul său. Turcii au bombardat localitățile românești de la Dunăre.

1914: A avut loc, la Londra, premiera piesei de teatru Pygmalion, a scriitorului englez, George Bernard Shaw.

1939: Albania a fost înglobată Italiei, sub forma unei uniuni personale. Victor Emanuel al III-lea al Italiei, rege al Italiei (1900–1946), a fost încoronat rege al Albaniei (1939).

1943: Întâlnirea dintre conducătorul statului român, mareșalul Ion Antonescu, și Hitler, la castelul Klessheim. Hitler a cerut lui Antonescu să înceteze orice tatonări de pace cu puterile antifasciste.

1944: În cadrul tratativelor de la Stockholm, dintre F. Nanu, ambasadorul României, și Alexandra Kollontay, ambasadoarea URSS, sovieticii au propus încheierea unui armistițiu, cu următoarele condiții: întoarcerea armelor contra Germaniei, restabilirea frontierei din 1940 de după ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de nord, dintre România și URSS, plata unor reparații și despăgubiri de război.