Calendar ortodox:  †  Sfintii Imparati Constantin si Elena

Calendar greco-catolic:  DUMINICA a 6-a a PAȘTILOR (a Orbului din naștere). SF. ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA.

Remember 21 mai 2023

1712: Capitala Rusiei a fost mutată de către țarul Petru I de la Moscova la Sankt Petersburg.

1814: Se încheie Bătălia de la Arcis-sur-Aube din cadrul Războiului celei de-a Șasea Coaliții. Trupele franceze conduse de Napoleon sunt nevoite să se retragă în fața trupelor austriece conduse de Schwarzenberg.

1821: Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, a fost arestat în tabăra de la Golești și predat lui Alexandru Ipsilanti.

1877: Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, în numele guvernului, independența – expresie a dorinței întregului popor, primită cu mare bucurie.

1881: Clara Barton a înființat serviciul american de Crucea Roșie.

1904: La Paris a fost înființată "Federația Internațională de Fotbal" (FIFA).

1917: Marele incendiu din Atlanta din 1917 a cauzat pagube de 5,5 milioane de dolari, distrugând aproximativ 300 de acri, inclusiv 2.000 de case, afaceri și biserici, strămutând aproximativ 10.000 de oameni, dar ducând la un singur deces (din cauza atacului de cord).

1924: În încercarea de a demonstra superioritatea lor intelectuală comițând "crimă perfectă", doi studenți bogați de la Universitatea din Chicago, Nathan Freudenthal Leopold Jr. și Richard Albert Loeb, l-au răpit și ucis pe Robert "Bobby" Franks în vârstă de 14 ani. Au simulat o răpire, apoi au trimis o notă de răscumpărare familiei victimei.

1927: Charles Lindbergh aterizează pe câmpul Le Bourget din Paris, completând primul zbor fără escală din lume, traversând Oceanul Atlantic.

1946: Fizicianul canadian Louis Slotin este iradiat mortal într-un accident de criticitate în timpul unui experiment cu miezul „demonic” de plutoniu la Laboratorul Național Los Alamos.

1961: A avut loc premiera spectacolului „Cum vă place”, de William Shakespeare, în montarea lui Liviu Ciulei, la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”, cu Clody Bertola în rolul Rosalindei, moment de referință pentru dezvoltarea teatrului românesc.

1971: A avut loc, la București, prima audiție a compoziției „Masa Tăcerii”, de Tiberiu Olah, lucrare ce încheie tripticul său brâncușian.

1972: Pietà a lui Michelangelo din Bazilica Sfântul Petru din Roma este deteriorată de către un vandal bolnav mintal, geologul maghiar Laszlo Toth⁠(en).

1981: Metro-Goldwyn-Mayer cumpără United Artists de la Transamerica Corporation pentru 380 milioane $ după eșecul filmului Heaven's Gate care a înregistrat pierderi de 44 de milioane de dolari.

1982: Trupa rock Queen a lansat albumul Hot Space.

1982: Constantin Dăscălescu este numit prim-ministru al României, succedându-i lui Ilie Verdeț. A demisionat la 22 decembrie 1989, la cererea revoluționarilor care ocupaseră sediul Comitetului Central al PCR.

1991: În apropiere de Madras a fost asasinat Rajiv Gandhi, fost prim-ministru al Indiei, supranumit „părintele națiunii".

2000: Ceremonia dezvelirii Monumentului Corneliu Coposu la Alba Iulia, cu ocazia împlinirii a 86 de ani de la nașterea fruntașului țărănist.

2003: Un cutremur a lovit nordul Algeriei, omorând mai mult de 2.000 de oameni.

2004: A avut loc, la Moscova, prima reuniune la nivel înalt între Federația Rusă și reprezentanții celor 25 de state membre ale Uniunii Europene; a fost semnat un protocol prin care se afirma susținerea Rusiei de către UE pentru aderarea la Organizația Mondială a Comerțului.

2004: Comitetul ONU împotriva torturii a cerut explicații Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii în legătură cu tratamentele inumane aplicate deținuților irakieni.

2005: La Kiev, Ucraina, România, reprezentată de Luminița Anghel și trupa Sistem, s-a clasat pe locul trei la cea de-a cinzecea ediție Eurovision. Câștigătoarea ediției a fost Grecia.

2006: Populația Muntenegrului a votat prin referendum separarea de uniunea statală cu Serbia.