Dragoste de copil. Emoții intense stinse în lacrimi de bucurie. Povești și povestiri din amintirile lui Nică, copilul năzdrăvan al Smarandei Creangă, oferite ca „mărțișoare" îndelung meșteșugite, în săptămâni de repetiții și perfecționare. Un concurs inedit țesut cu măiestrie din nemuritoarele „Amintiri din Copilărie" scrise de cel ce avea să se nască în Humulești, la 1 martie 1837, Ion Creangă - „Împăratul Poveștilor".

Cântece, poezii, momente de teatru-scurt asortate cu vibrațiile oratorice ale unui recital artistic „în cascadă", toate adunate într-o rapsodie a florilor, a îmbrățișărilor, a surprizelor păstrate cu sfințenie în sipetul aurit al unei inimi de copil. Acesta este tabloul orei deschise oferite mamelor și bunicilor invitate la școală vineri, 4 martie 2016, de elevii clasei a IV-a B din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta.

„Chipul mamei este sfânt. Mama, icoana vieții noastre, este singura persoană pe care nu avem voie să o uităm. Am pus în acest proiect educațional toată dragostea, experiența, idealurile mele de fiică și de mamă", ne-a declarat doamna învățătoare Marioara Herpuț, care, prin această ultimă generație de elevi din clasa a IV-a B, încheie, anul acesta, o carieră profesională excepțională dedicată valorilor nepieritoare ale Școlii românești.

Concursul de cunoștințe literare cu tema „Un Mărțișor de la Împăratul Poveștilor" a adus diplome de apreciere tuturor participanților care au fost atent verificați de juriul alcătuit din doamna bibliotecară Dorina Popescu, doamna învățătoare Daniela Toma și de reprezentanta mămicilor și a bunicilor, doamna Ioana Cionca. Într-un moment inedit al orei deschise, doamna învățătoare Marioara Herpuț a prezentat elevilor și mamelor invitate o ediție autentică din primul Abecedar românesc intitulat „Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară" (Abecedarul lui Ion Creangă), o lucrare didactică redactată de Ion Creangă, în colaborare cu colegii săi institutori C. Grigorescu, Gh. Ienăchescu, N. Climescu, V. Răceanu și A. Simionescu, care a apărut la Iași pe 8 iulie 1868.