Acum 65 de ani, flăcăii din satele judeţului rămase sub administraţie românească erau încorporaţi cu preponderenţă în Divizia 3 Vânători de Munte. Poate acesta a fost şi motivul pentru care conducerea Armatei Române a decis ca Divizia să fie trimisă să lupte tocmai în Bihor. În evidenţele Asociaţiei veteranilor de război - filiala Bihor figurau, la sfârşitul lunii august, 1.007 veterani de război şi 55 de văduve de război care nu s-au mai recăsătorit. Puţini dintre foştii combatanţi care au luptat nemijlocit în zona Oradiei au mai rămas în viaţă. Unii dintre ai au lăsat mărturii scrise despre conflictul armat la care au participat.
Comunitate
65 de ani de la eliberarea Bihorului (I): Ciocnirea coloşilor de lângă Oradea
- 10 Octombrie 2009
- Citeste
Titus L. Roşu, zece ani de la înveşnicire
Pe firmamentul culturii şi spiritualităţii ardelene, steaua istoricului Titus Livius Roşu continuă să strălucească şi să încălzească inimile celor care l-au cunoscut şi preţuit şi acum, la împlinirea a zece ani de la plecarea sa dintre noi. Personalitate recunoscută şi apreciată în Bihor şi nu numai, profesorul Titus L. Roşu a lăsat în urma sa o operă valoroasă, compusă din opt cărţi şi peste două sute de studii şi articole pe teme istorice, elaborate în peste cinci decenii de activitate neobosită.
- 01 Octombrie 2009
- Citeste
Masacrele din Transilvania de Nord - 69 de ani de la prima jertfă de sânge a bihorenilor
Civilii bihorenii au fost primii români care au căzut victimă trupelor horthyste care au ocupat Ardealul de Nord ca urmare a Dictatului de la Viena din 30 august 1940. Pe 5 septembrie 1940, prima unitate maghiară trece frontiera pe la Sighetu Marmaţiei. Două armate intră pe teritoriul Ardealului anexat: Armata I - cu un efectiv de 208.000 militari, care a operat în partea de nord-est a Transilvaniei, şi Armata a II-a - cu un efectiv de 102.000 militari, care a operat în zona Oradea-Cluj-Napoca. La numai două zile de la intrarea armatei ungare de ocupaţie pe teritoriul românesc, a început seria masacrelor împotriva populaţiei civile româneşti.
- 14 Septembrie 2009
- Citeste
Ziua comunei Cefa, o sărbătoare reuşită
"Delta" Bihorului a îmbrăcat la sfârşitul săptămânii straie de sărbătoare. Comuna Cefa este localitatea cu cel mai întins luciu de apă din judeţ, iar sâmbătă a fost polul distracţiei din sudul judeţului. La cea de-a şaptea ediţie a Zilei comunei au participat sute de localnici, fii ai satului şi numeroşi invitaţi.
- 31 August 2009
- Citeste
Ziua comunei Finiş: sărbătoarea oamenilor gospodari!
- 25 August 2009
- Citeste
Ziua tincanilor, o ediţie a X-a de nota 10
Ziua de 15 august a fost ziua preaînălţată şi preacinstită a marii sărbători a Sfintei Marii. Este ziua în care creştinii serbează Adormirea Maicii Domnului, fiind cea mai mare sărbătoare a verii. După ziua Sfintei Marii se pot face nunţi, încep târgurile, oile coboară la vale de pe munte, încep semănăturile de toamnă şi stuparii cerceteză munca albinelor. De Sfânta Maria se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, ele fiind bune de leac şi de sănătate.
- 17 August 2009
- Citeste

Tabăra MASH, la a 14-a ediţie - În accidentele montane, salvarea victimelor poate veni şi de... sus
A devenit o tradiţie ca la începutul lunii august platoul Glăvoiu din zona Padiş să fie gazda taberei Medical Adventure School in Holiday (MASH), destinată în principal studenţilor medicinişti. Programul a fost iniţiat în anul 2001, ca urmare a unui parteneriat mai amplu între organizaţiile, serviciile şi instituţiile implicate în salvarea în situaţii speciale. Scopul taberei este pregătirea pentru intervenţii speciale a tinerilor studenţi şi medici, în principal, dar şi a tuturor celor care vor să fie un sprijin real pentru serviciile de salvare. În cadrul acestui proiect au loc stagii de prim ajutor, traumatologie, intervenţii în caz de dezastre, search and rescue, tehnica speologiei alpine, orientare montană, deontologie montană, utilizarea tehnologiilor moderne în situaţiile de salvare. În premieră pentru tabăra MASH, anul acesta, un elicopter din cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie a ajuns în zona Padiş, echipajul de la bord efectuând, alături de salvamontiştii şi specialiştii în urgenţe bihoreni, un exerciţiu de salvare aeriană.
- 10 August 2009
- Citeste
Romanizare şi "ruralizare"
Romanizarea este un proces istoric de o importanţă deosebită, ce are imense consecinţe etnice, lingvistice, politice şi culturale pentru istoria Europei şi se poate compara, prin proporţiile sale, cu indoeuropenizarea din mileniile III-II î. H. sau cu perioada marilor migraţii din primul mileniu al erei creştine.
- 06 August 2009
- Citeste
Consilierii juridici din România se reunesc la Băile Felix
- 23 Mai 2009
- Citeste
Crişana Digitală

