Comunitate
Astileu : Primăria - o nouă calitate, salubrizarea - taxă zero
- 23 Septembrie 2008
- Citeste
„ Manuscrisele de la Qumran reprezintă o descoperire epocală"
- 18 Septembrie 2008
- Citeste

Prima ediţie a Şcolii de medicină montană - Medici rezidenţi din toată ţara s-au reunit la Şuncuiuş
Zeci de medici, rezidenţi, studenţi şi speologi au luat cu asalt, în această săptămână, peşterile şi falezele din localitatea bihoreană Şuncuiuş, în cadrul primei şcoli de medicină montană organizată în România. Stagiul de Tehnica Speologiei Alpine şi Medicină Montană a reunit în premieră medici rezidenţi în medicina de urgenţă din mai multe centre universitare ale ţării cum ar fi Oradea, Cluj sau Iaşi, care s-au pregătit pe parcursul a şase zile alături de medicii specialişti şi speologii bihoreni, pentru salvările din peşteri. Cursanţii care au ajuns în Defileul Crişului Repede au învăţat să fie autonomi pe coardă şi să coboare în subteran, având astfel posibilitatea ca, în viitor, în cazul unui accident, să ajungă la victimă în timp util, fără să mai aştepte ca pacientul să fie adus la suprafaţă de salvatorii montani. Potrivit organizatorilor, îmbinarea formelor de pregătire destinate însuşirii tehnicilor de salvare montană cu aprofundarea cunoştinţelor medicale, orientate mai ales spre situaţiile speciale, reprezintă un prim pas spre conturarea a ceea ce trebuie să însemne acţiunile de salvare modernă în zonele montane.
- 13 Septembrie 2008
- Citeste
Ziua tincanilor ( ediţia a IX-a)
- 18 August 2008
- Citeste

Managementul dezastrelor nu se învaţă în amfiteatre: oamenii obişnuiţi trebuie să câştige confruntarea cu situaţiile speciale
Aflată la cea de-a 13-a ediţie, tabăra de pregătire în acordarea primului ajutor şi managementul dezastrelor, Medical Adventure School in Holiday, MASH, se desfăşoară, începând din 5 august, pe platoul Glăvoiu, din rezervaţia Padiş. Proiectul a fost iniţiat în anul 2001, de o mână de studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, aceştia fiind inspiraţi chiar de serialul... MASH. Astăzi, tabăra a devenit un reper pentru pregătirea voluntarilor pentru situaţii speciale şi dezastre, în ultimii ani sute de studenţi din întreaga ţară beneficiind de un astfel de training. Ineditul acestui program constă tocmai în faptul că a reuşit sa reunească în parteneriat mai multe instituţii menite să intervină în asemenea situaţii. Tabăra MASH se desfăşoară în parteneriat cu Serviciul de Asistenţa în Situaţii Speciale SARTISS, Universitatea din Oradea, Asociaţia Studenţilor Medicinisti din Oradea, SMURD, Salvamont Bihor, Consiliul Naţional de Resuscitare şi S.N. Crucea Roşie şi cu ajutorul mai multor sponsori, care, an de an, fac posibilă pregătirea viitorilor medici din toate centrele universitare ale ţării.
- 11 August 2008
- Citeste
Premiul de la Montpellier 1878-2008 - Partea a II-a
Nu se cunoaşte cu exactitate cum şi când a luat Vasile Alecsandri cunoştinţă despre tema concursului lansat în 1875, de la Montpellier, însă este cert că acest concurs era de notorietate publică. În orice caz, participarea sa la concurs se face în paralel cu războiul nostru de independenţă şi crearea ciclului epic "Ostaşii noştri", care era deja tipărit separat în luna aprilie.
- 24 Iulie 2008
- Citeste
Premiul de la Montpellier 1878-2008 - partea I
La Oradea a fost omagiată, pe 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei, prin memorarea celui mai important fapt de istorie literară, posibil printr-o colaborare exemplară între oameni de litere români şi francezi, care a condus la primul premiu european acordat literaturii şi culturii române în anul 1878.
- 19 Iulie 2008
- Citeste
Prin artă şi prin tineri, cu demnitate în Europa
Arta şi elanul tineresc sincer pot anula barierele şi prejudecăţile culturale şi naţionale: acesta a fost crezul care i-a mobilizat pe elevii Liceului de Artă Oradea, aflaţi la a treia experienţă de colaborare europeană, să înceapă munca la un foarte ambiţios şi dificil proiect pe tema Lemnul - de la tradiţie la noile tehnologii.
- 19 Iulie 2008
- Citeste
Amintiri din 14 iulie. O lecţie a istoriei
14 iulie 1789 reprezintă o lecţie de libertate. Mesajul ei este acesta: libertatea nu poate fi ţinută în lanţuri. "Deceniul revoluţionar" (1789-1799) nu a fost decât un prim capitol în procesul de modernizare a Franţei. "Egalitate, Libertate, Fraternitate" a reprezentat sloganul de început al unei noi ere în istoria Franţei.
- 14 Iulie 2008
- Citeste
Crişana Digitală

