La Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, miercuri, 5 februarie, în prezența a numeroși elevi, profesori, preoți și enoriași, a avut loc un moment comemorativ, pentru a marca cei 72 de ani care s-au scurs de la moartea tragică a marelui om politic lui Iuliu Maniu. Cu acest prilej, a fost organizat un parastas închinat acestei personalități istorice.

 

Slujba de pomenire a fost oficiată de către Episcopul greco-catolic de Oradea PS Virgil Bercea, împreună cu un sobor de preoți, iar la eveniment au luat parte cadrele didactice și elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea. La finalul parastasului corul liceului a cântat în fața catedralei „Imnul lui Maniu”. Elevii au depus câte o floare pe soclul statuii dedicate acestuia, în semn de respect. Celebrarea lui Iuliu Maniu a continuat în sala de festivități a liceului, unde cadrele didactice, elevii și invitații speciali -actorul Richard Balint, pr. Cristian Borz, drd. Ana Borz și dr. Silviu Sana, l-au comemorat pe acesta printr-o prezentare a vieții și a faptelor sale demne de respect. De asemenea, au avut loc momente artistice organizate de către elevi, cu ajutorul cadrelor didactice.

Festivitatea a fost deschisă de către prof. dr. Iulia Tănescu care i-a introdus pe invitați. Aceștia au prezentat, cu ocazia împlinirii a 72 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, evenimentele prin care acesta a făcut istorie.

În discursul drd. Ana Borz a fost prezentat finalul vieții lui Iuliu Maniu, care a fost condamnat la o sentință de 104 ani de închisoare, dar s-a vorbit și despre încercările surorii sale de a-l elibera. Acesta a fost închis la penitenciarul din Galați, urmând să fie transferat în Sighetul Marmației, unde a decedat.

Prin discurile invitaților a fost evidențiată credința lui Iuliu Maniu, care l-a ajutat să depășească fiecare obstacol. Astfel, a fost asemănat cu Iuliu Hossu, având în comun, nu doar prenumele, ci și credința în Dumnezeu, conform pr. Cristian Borz.

Această festivitate i-a încântat pe cei prezenți prin mesajele profunde, dedicarea cadrelor didactice în organizarea evenimentului și prin momentele artistice realizate de către elevi. În această zi, prin munca lor, a fost posibilă omagierea lui Iuliu Maniu.

Ellen Alexandra Bărcui, Jurnalism, Anul II