La 25 octombrie 1944, a fost scrisă una dintre glorioasele file ale istoriei naționale: în urma cu 75 de ani, trupele române și cele sovietice au eliberat nord-vestul Transilvaniei de sub barbara și vremelnica ocupație horthystă, ultimele brazde dezrobite din sfântul pământ românesc fiind orașele Satu Mare și Carei.

Instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, Ziua Armatei Române este sărbătorită la 25 Octombrie, țara întreagă îmbrăcând haine de sărbătoare în această zi sfântă pentru Neamul românesc. La Beiuș, festivitatea aniversară a avut loc, în mod tradițional, la Monumentul Vânătorului de Munte, cunoscută fiind importanța acestei arme în istoria militară a urbei. La eveniment, cadrelor militare active, în rezervă și în retragere și membrilor Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” li s-au alăturat generalul de brigadă în rezervă Dorel Petrila, deputatul Gheorghe Bogdan, viceprimarul Ovidiu Dăescu, consilieri locali, subcomisar Octavian Perțea, adjunctul comandantului Poliției Beiuș, locotenent-colonelul Mihai Zmeu, comandantul Detașamentului 4 Jandarmi Beiuș, căpitanul Alin Stanciu, comandantul secției locale de pompieri, reprezentanți ai altor instituții și asociații, cadre didactice și numeroși elevi.

După intonarea Imnului de Stat și ceremonialul religios, locotenent-colonelul Angelin Buf, comandantul Unității Militare Beiuș, a dat citire mesajului generalului de armată Nicolae-Ionel Ciucă, Șeful Statului Major al Apărării, iar profesorul de istorie Dan Ispas a vorbit despre însemnătatea istorică a Zilei de 25 octombrie.

Festivitatea dedicată aniversării Zilei Armatei Române a continuat cu ceremonialul depunerii de coroane de flori, după care participanții la manifestări au asistat la defilarea Gărzii de Onoare.