Așa se intitulează proiectul inițiat de Asociaţia „Orion Choose to Be a Star” din Aleșd, a cărui lansare a avut loc luni, 1 martie, la Restaurantul RIS.

La lansare au participat Roxana Lascău, reprezentantă a Primăriei Aleșd, Daniela Tutoș, directoare la Școala privată ProRoma, din Tinca, Șerban Borda, director artistic la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Au fost prezenți, de asemenea, preoți, cadre didactice, reprezentanți ai unor instituții ce au ca obiect educația civică, ziariști.

Pentru a înțelege demersul lansat prin proiect, sunt necesare câteva date legate de inițiator. Asociația „Orion Choose to Be a Star” este o organizație non-guvernamentală, non-profit care are ca principal obiectiv dezvoltarea și educarea tinerilor și încurajarea acestora în a deveni cetățeni activi. Asociația promovează și susține dezvoltarea solidarității și toleranței în vederea realizării coeziunii sociale europene, dezvoltarea înțelegerii mutuale între tineri din țări diferite, dezvoltarea artistică și a libertății de expresie, precum și promovarea cooperării la nivel european. Obiectivele esențiale ale Asociației sunt promovarea unei abordări care respectă drepturile omului, incluzând principiile egalității și anti-discriminării, prin informarea despre cultură, istorie și identitatea romilor a 50 de tineri cu vârste între 13 și 16 ani pe o perioadă de 18 luni.

Alt obiectiv îl constituie creșterea nivelului încrederii în sine pentru copiii de etnie romă prin aducerea împreună a 50 de tineri reprezentând diferite etnii din orașul Aleșd pentru a acționa împreună pentru îndeplinirea aceluiași scop - festivalul Walk of Fame, pe o perioadă de 18 luni. Creșterea influenții societății civile, în vederea înțelegerii importanței educației formale și non formale, sensibilizarea și implicarea comunității locale în încurajarea copiilor pentru dezvoltarea abilităților creative, creșterea implicării în promovarea incluziunii și drepturilor omului în activitățile pe care organizația le desfășoară pentru comunitate, prin dezvoltarea expertizei privind incluziunea populației de etnie romă și prevenirea discriminării acesteia la nivel local, sunt alte obiective vizate în acest proiect.

Creatorul și sufletul acestei organizații este prof. Alina Buzle, al cărui crez în valorificarea potențialului tinerilor prin educație pentru transformarea lor în cetățeni activi și-a găsit oportunitatea în această organizație. La început inițiativa a fost privită cu neîncredere și indiferență privind potențialul ei de a „mișca ceva” în direcția integrării romilor și a implicării sociale. Cele opt proiecte derulate de asociație în perioada 2017 – 2020 au demonstrat că obiectivele propuse de organizație trebuie ascultate și promovate de întreaga comunitate.

Proiectul „Drumul spre succes” este finanțat cu sprijinul financiar al „Active Citizens Fund România” parte integrantă a Mecanismului Financiar al Granturilor SSE și Norvegiene 2014-2021. În prezentarea proiectului Alina Buzle s-a referit la adresabilitatea obiectivelor ce privește situația romilor din Aleșd și obstacolele întâmpinate pentru integrarea socială a lor.

„Muzica naturii” se numeşte atelierul de creație ce se va derula pe parcursul a cinci zile în cadrul căruia participanții vor confecționa instrumente muzicale neconvenționale din materiale reciclabile, specifice etniei din care provin.

Prin „Atelierul de voce” se urmărește folosirea unor tehnici și metode specifice interpretării vocale, iar prin „Mișcarea scenică și dans” se vor derula exerciții ce vizează grupul, prin crearea unei coeziuni benefice în cadrul acestuia și pe fiecare cursant în parte.

„Festivalul multicultural stradal” este o activitate de diseminare a rezultatelor proiectului, menite să promoveze o mai bună înțelegere a diversității culturale și consolidarea dialogului multicultural.

Înainte de începerea activităților se va desfășura la Oslo în Norvegia un curs de formare cu durata de cinci zile pentru perfecționarea capacității de a lucra cu copiii de etnie romă.