În plan școlar, luna iunie corespunde cu sfârșit de cicluri școlare, cu festivități de absolvire și un nou început de continuare școlară a elevilor. Sunt evenimente cu emoții, cu împliniri, cu speranțe, cu mulțumiri și lacrimi de rămas bun.

În decursul timpului s-a statuat un anume ceremonial  la festivitățile de absolvire, în care absolvenții din fiecare clasă sunt îmbrăcați în mod distinctiv în ținute elegante. Cu buchete și aranjamente florale , absolvenții așteaptă rezultatele citite de diriginți, precum și premiile pentru cei mai merituoși. Apoi fiecare clasă susține un moment artistic, de regulă prin cântec, evocând anii de școală cu bune și rele. A

șa s-a întâmplat la festivitatea de absolvire a celor 5 clase a VIII-a, de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd, în ziua de 6 iunie. A doua zi, 7 iunie, aceeași festivitate, după un alt scenariu, pentru o singură clasă, s-a desfășurat la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman.” De ce? Pentru că la acest colegiu, ciclul gimnazial s-a înființat doar cu câțiva ani în urmă, această promoție de absolvenți fiind a patra. O clasă de elevi de excepție cu o dirigintă de excepție, a încântat asistența timp de 2 ore, în care derularea evenimentelor a stors lacrimi și au creat emoții elevilor, părinților și cadrelor didactice. Festivitatea s-a bucurat și de un timp frumos și senin ca și sufletul curat al acestor absolvenți. Prima emoție a fost declanșată de „podul de flori”, cu care elevii din clasele V-VI-VII, i-au întâmpinat pe absolvenți, care au pătruns în incinta platoului în care s-a desfășurat ceremonialul. A urmat cuvântul de deschidere a d-nei director prof. ing. Vasile Valeria, după care diriginta clasei prof. Ana Mihaela Cadleț a realizat o retrospectivă a celor patru ani. O noutate care a dat consistență ceremoniei a fost mesajul adresat de elevi, individual pentru fiecare profesor care a predat la această clasă. Primul mesaj adresat pentru toți profesorii a fost citit de eleva Ivetka Blahuța, șefă de promoție. „Dragii noștri profesori, v-a înzestrat Dumnezeu cu darul de a transmite înțelepciune… Profesorul modelează oameni, încurajează, descoperă valori, chiar și în cei care cred că nu le au, profesorul influențează destine. Cu pricepere, seriozitate, dar mai ales cu multă iubire , ne-ați primit în școala aceasta și ne-ați adus până aici. Azi ne priviți cu drag, nu pentru că am fost noi cei mai silitori, sau cei mai cuminți, ci pentru că știți că ați  lăsat o aparte din sufletul dumneavoastră, în al nostru. Vă mulțumim pentru tot și vă iubim mult”.

De remarcat că celelalte mesaje, adresate profesorilor pe discipline, au fost citite de către elevul care a îndrăgit obiectul și profesorul. În câteva propoziții cu umor fin, sunt adresate mulțumiri punctuale. Iată câteva exemple. Elevul Laur Coman pentru d-na prof de matematică Laura Strugar: „Cred că matematica seamănă cu germana sau cu oricare limbă străină. Sună bine când e vorbită de specialiști, dar ne înnoadă limba când trebuie să spunem noi ceva despre ea. Problemele matematicii au devenit și ale noastre. Nu le-am găsit soluția încă nici acum multora dintre ele. D-voastră ne-ți dat câte o «dreaptă» de ajutor, ați mai segmentat conținuturile să ne fie mai ușor, dar noi tot în spațiu am rămas. În ecuația de azi, noi suntem «necunoscuta», la care adunăm bunăvoința, profesionalismul și înțelepciunea d-voastră, iar rezultatul este educația”.

Elevul Adi Cacuci pentru prof. de biologie Eva Szabo: „Ne-ți învățat că un mediu curat este un semn al unui suflet curat, al unei atitudini responsabile față de noi înșine și față de ceilalți... Vă felicităm pentru obținerea Steagului Verde.” 

Eleva Dea Atomei pentru prof. de geografie, Ciucurescu Iuliana: „Când voiam note mari sau puncte, simțeam că trebuie să escaladăm un munte. Am mai căzut și prin văi care ne-au răcorit și ne-au îndemnat să privim spre soare, spre lumina cunoașterii. Ați fost o bună călăuză! Busola d-voastră a fost profesionalismul.

Eleva Ina Rus pentru prof. de religie Ramona Hopidea: „Prof. de religie vine în completarea educației primite acasă și în biserică… Este profesorul care crede că fiecare elev este valoros pentru că este creația lui Dumnezeu.

Eleva Andreea Banc, pentru prof. de sport, Marius Judea: „Azi ne-am uitat toți echipamentul acasă. Vă rugăm să nu ne puneți absenți!  Vă provocăm noi la niște probe azi. Să săriți! Dar nu la groapă, ci în sus de bucurie că ați scăpat de guralivii din clasa a VIII-a. Poate vă punem în poartă să vedem dacă prindeți toate mulțumirile noastre…”

Elevul Loris Ciobanu, pentru părinți: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru voi. Ne-ați dat două moșteniri importante: bucuria apartenenței la o familie și aripile sufletești cu care să zburăm spre visuri... Ne-ați dat cei 7 ani de-a casă atât de importanți pentru evoluția noastră, ne-ți iubit pentru ceea ce suntem. Suntem suflet din sufletul vostru! Ați dat totul! Timp, energie și multă iubire…Voi spune în numele fiecărui coleg: Mami, tati, vă iubesc.”

Cel mai impresionant mesaj, pe două pagini,  a fost adresat de eleva Bianca Blaga pentru diriginta lor, prof. Ana Mihaele Cadleț: „Sunteți o persoană specială, un om minunat alături de care am petrecut momente unice în viețile noastre. Vă admir mereu pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi, ne-ați oferit cei mai frumoși patru ani din viețile noastre. Vă mulțumim pentru toată răbdarea pe care ne-ți oferit-o, pentru tot sprijinul acordat  și pentru toată iubirea cu care ne-ți umplut sufletele de fiecare dată….”

Semnatarul acestor rânduri se înclină cu respect celor care au rostit aceste gânduri, celor pentru care au fost adresate și pentru conținutul lor plin de dragoste și mulțumiri, care exprimă cum nu se putea mai bine. adevărata educație. Un alt moment, însoțit de lacrimi și adânci sentimente a fost „provocat” de Ina Rus, o „voce” de excepție, care a câștigat numeroase premii naționale, care cu o sensibilitate aparte a interpretat cântecul „Mulțumesc iubită mamă”. Un discurs plin de învățăminte a fost rostit de d-l Cristi Ardelean președinte al Asociației de părinți, care a felicitat-o și premiat-o pe Ina Rus pentru succesele obținute. A urmat premierea: Premiul I – Marcu Flaviu; premiul II – Blahuța Ivetka, premiul III – Cioban Loris: Mențiuni: Cacuci Alexandru, Coman Laurențiu și Ina Rus. Respectându-se un obicei, în final a avut loc „Înmânarea cheii anilor de gimnaziu”,  clasei a VII-a, însoțite de mesaje reciproce. Cântecul de rămas bun al absolvenților a încheiat ceremonia.