Înainte de Ziua Mondială a Apei, care se sărbătorește anual pe 22 martie, angajații Administrației Bazinale de Apă Crișuri au participat, vineri, la o amplă acțiune de curățenie pe ambele maluri ale Crișului Repede. O echipă a acționat din barcă, pentru a putea strânge plutitorii din apă.

 

La inițiativa Administrației Naționale Apele Române, angajații Administrației Bazinale de Apă Crișuri - hidrologi, ingineri, chimiști, biologi, economiști sau simpli muncitori – au ieșit vineri, 19 martie, sub cerul liber, pentru a curăța apele de deșeurile aruncate de oamenii certați cu bunul simț.

Acțiunea a avut loc pe ambele maluri ale Crișului Repede de pe tronsonul Podul Decebal - Podul Carol I. O echipă a acționat din barcă, pentru a putea strânge plutitorii din apă.

„Crișul Repede nu este o ladă de gunoi!”, atrage atenția Administrația Bazinală de Apă Crișuri, știut fiind că, în ultimii ani, acolo unde există un firicel de apă, există și gunoi.

„Pentru o perioadă de timp, riveranii, lebedele și viețuitoarele acvatice se vor bucura de o apă curată. Pentru cât timp? Asta depinde de felul în care comunitatea înțelege cum să prețuiască apa”, menționează Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Odată cu creșterea populației globului și a modernizărilor care au succes, apa a devenit un pion important in viața de zi cu zi, o resursă esențială vieții. De aceea, în data de 22 decembrie 1992, la Rio de Janeiro, în cadrul Conferinței pentru Mediu și Dezvoltare a Națiunilor Unite, a fost aleasă ziua de 22 martie pentru a se sărbători Ziua Mondială a Apei. Această zi reprezintă un semnal de alarmă cu privire la cât de periculoasă poate fi poluarea apei pentru ecosisteme și pentru viață și, în același timp, atrage atenția asupra absenței apei, care, în anumite zone ale lumii, creează o adevărată problemă, punându-se de multe ori viața (atât a oamenilor, cât și a plantelor și animalelor) în pericol.

În România, această zi este sărbătorită din anul 1993 prin diferite conferințe cu privire la prevenirea dezastrelor naturale provocate de apă (indundații) de pe plan național, soluții de gospodărire a apelor, precum și la impactul global pe care apa îl are în prezent (de exemplu, creșterea gradului de acces al populației la surse de apă potabilă).