Duminică, 2 februarie, Asociația „Avram Iancu” Beiuș a organizat tradiționalul eveniment omagial dedicat Crăișorului. Ca de obicei, manifestările au început la imobilul unde, în anul 2007, a fost dezvelită efigia ce imortalizează trecerea marelui luptător pașoptist Avram Iancu prin urbea de pe Crișul Negru.

În drumul său spre Viena, Crăișorul a poposit, la 6 februarie 1850, într-o casă veche din Beiuș, de pe strada Burgundia Mare, nr. 20, unde a fost găzduit de apropiații săi dintre românii beiușeni.

Manifestarea de duminică a marcat, deopotrivă, împlinirea a 170 de ani de la trecerea Crăișorului prin Beiuș și cea de-a cincisprezecea aniversare a asociației locale „Avram Iancu”. Din 2005 și până în prezent, asociația beiușeană ce poartă numele marelui patriot s-a remarcat prin numeroasele activități menite să țină vii recunoștința, afecțiunea și atașamentul românilor față de fapta și jertfa celui pe care contemporanii săi l-au numit Crăișorul și Eroul Românilor. Dintre inițiativele ce s-au înscris pe această direcție, amintim dezvelirea bustului lui Avram Iancu, în Parcul Central al orașului și concursul omagial „Avram Iancu – Crăișorul Munților”, competiție dedicată elevilor de gimnaziu și liceu.

După cum ne-am obișnuit în ultimii ani, la festivitatea omagială au participat câteva sute de beiușeni, locuitori ai satelor învecinate și invitați de onoare, printre aceștia remarcându-se senatorul Cornel Popa, deputatul Gheorghe Bogdan, Tiberiu Groza și Constantin Sicoe, președintele, respectiv vicepreședintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, Ioan Sima și Constantin Rusu, conducătorii filialei din Cluj-Napoca, precum și generalii de brigadă în rezervă Grigore Bartoș – președintele Asociației Cultural-Patriotice „Avram Iancu” Oradea, Nicolaie Iancu, membru al aceleiași asociații, Vasile Bârea, președintele de onoare al filialei din Brad (județul Hunedoara) și Dorel Petrila, fost comandant al Garnizoanei Beiuș.

Alaiul s-a îndreptat apoi spre bustul lui Avram Iancu din Parcul Central, unde participanții au depus jerbe și coroane de flori și au asistat la slujba de pomenire a Eroului Românilor și la un scurt moment artistic oferit de fanfara Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea.

Partea finală a manifestărilor omagiale s-a desfășurat la Sala Mare a Primăriei, unde au rostit alocuțiuni Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” Beiuș, Vasile Bârea, președintele de onoare al filialei Brad și Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România.

La final, după ce organizatorii au decernat diplome celor care au sprijinit activitatea Asociației „Avram Iancu” Beiuș și unora dintre oaspeți, a avut loc un emoționant spectacol, care a cuprins mai multe cântece patriotice și populare.