Înființată în 2013, Asociația „Micul Beiușean” are ca scop „implementarea de proiecte de dezvoltare cultural-artistică, educațională, socială, economică, turistică și ecologică”, unul dintre proiectele de succes ale ONG-ului menționat fiind clubul cu aceeași denumire, inaugurat în anul 2017 și care a devenit cel mai important furnizor privat de educație complementară din municipiul Beiuș.

Conceput ca o comunitate care face voluntariat în folosul semenilor, clubul este dedicat copiilor, tinerilor și adulților din Beiuș și împrejurimi. Cât privește oferta Clubului „Micul Beiușean”, aceasta a fost, de-a lungul celor trei ani de activitate, una diversă, structurată pe ateliere de: identitate locală, artă creativă și joc prin dans, muzică, limba germană, pictură, șah, fotografie, teatru, literatură și meșteșuguri.

La începutul anului 2019, însă, Asociația „Micul Beiușean” anunța impasul financiar care avea să urmeze, solicitând sprijinul comunității locale și avertizând că, în caz contrar, activitatea clubului va înceta. În vara aceluiași an, Consiliul Local Beiuș acorda asociației o finanțare nerambursabilă de circa 57 de mii de lei, bani care au permis continuarea activităților până la finele lui 2019. Cu toate acestea, în decembrie 2019, Carmen Novac, vicepreședinta Asociației „Micul Beiușean”, anunța încetarea temporară a activității clubului cu același nume, precizând că redeschiderea acestuia este incertă, fiind condiționată de asigurarea stabilității financiare. 
 

Activităţi în pandemie

 

Anul 2020 nu a fost unul în care situația Asociației „Micul Beiușean” să se fi îmbunătățit, pandemia de coronavirus limitând și mai mult posibilitățile de funcționare ale acesteia, mai ales la nivelul clubului. Totuși echipa de la „Micul Beiușean” a inițiat câteva acțiuni și anul trecut, desigur, adaptându-se la rigorile impuse de contextul pandemic. Detalii ne-a oferit chiar directoarea artistică a Asociației „Micul Beiușean”, educatoarea Ana Florea:

„Anul 2020 a fost, pentru noi, la fel ca pentru toată lumea, un an atipic, un an în care a trebuit să ne așezăm și să oprim orice activitate fizică, atât la nivelul Clubului „Micul Beiușean”, dar, asta din alte motive, nu neapărat pandemia, cât și la nivel de asociație, în general, deoarece, fiind sistată orice fel de activitate cu public sau în grupuri mai numeroase, evident, nici asociația nu a putut organiza evenimente pasagere.

Totuși, în decembrie, ne-am adaptat condițiilor, să zicem așa, și am hotărât să organizăm un concurs de creație literară în onoarea marelui poet Mihai Eminescu. Am dat startul concursului în decembrie și am încheiat concursul cu anunțarea câștigătorilor, în ianuarie 2021”. Interlocutoarea noastră a anunțat că programul pentru 2021 va fi completat din mers, iar frecvența activităților Clubului „Micul Beiușean” nu va mai fi aceeași din anii trecuți, mai ales că sunt șanse minime să se mai desfășoare în sediul de până acum:

„Ținând cont de situația în care suntem în momentul de față, neavând un spațiu fizic în care să ne mai desfășurăm activitățile, cel puțin nu în momentul de față, nu am îndrăznit să facem foarte multe planuri. Cred că am folosit mai mult timpul pentru a ne gândi, a reflecta la ce am făcut înainte, cum am putea să ne adaptăm, pe viitor, la condițiile care se prevăd și, în felul ăsta, nu am făcut un plan foarte amplu. O să luăm lucrurile din mers și o să vedem cum o să putem să ne repornim, cu adevărat, activitatea. Noi putem spune că am dat startul cu concursul online de creație literară. Cu siguranță vom mai găsi motive să mai organizăm activități, chiar și de acest gen, în anul acesta și sperăm ca, la un moment dat, să putem chiar să refacem activitățile cu care asociația a început, cum ar fi Carnavalul personajelor de poveste, la 1 Iunie; am sărbătorit, în anii trecuți, chiar și Zilele Teatrului pentru copii și Zilele Teatrului pentru adolescenți. Sperăm că vom putea, anul acesta, să ne întoarcem la activitățile pe care le-am menționat.

În ceea ce privește Clubul „Micul Beiușean”, nu vom mai avea activități care să se desfășoare cu frecvența cu care se desfășurau până în 2019. Vom încerca să reorganizăm evenimentele pasagere cu care noi am obișnuit comunitatea. Eu intenționez ca, în momentul în care vom putea să ne întâlnim în condiții normale, să reîncep activitatea cu trupa de teatru. Asta înseamnă, automat, spectacol de teatru pentru copii și pentru tineri și, după aceea, cum am spus înainte, Carnavalul personajelor de poveste, la 1 Iunie, o activitate cu care noi i-am obișnuit pe copiii din Beiuș și din jurul Beiușului, iar toamna, o să vedem, nu ne facem planuri foarte mari”.