Localitatea bihoreană Husasău de Tinca a găzduit, la sfârșit de săptămână, prima ediție a GrâuFest, un eveniment organizat în casa bunicii designerului orădean Dorin Negrău, transformată în Centrul tradițional de reconectare la viața simplă”. Vizitatorii au avut parte de ateliere de meșteșuguri, bunătăți tradiționale, concerte și proiecte de filme. 

Curtea casei designerului Dorin Negrău a fost locația ce a găzduit în premieră, evenimentul GrâuFest, o ocazie pentru cei dornici de a cunoaște tradițiile locale, de a gusta preparate tradiționale și de a participa la diverse ateliere de meșteșugărit. „Cinstim și sărbătorim recolta de grâu 2022 în ograda noastră cu un inedit târg de producători, de cele mai savuroase dulcețuri, siropuri, vinuri și prăjituri cu fructe din inima munților Apuseni, vom servi mâncare gustoasă gătită și servită de masterchef Tavi, vom participa la ateliere de meșteșugărit și dezvoltare personală, vom fi prezenți la conferințe și discuții cu specialiști în culturi de grâu, iar spre înserat ne răcorim cu bere artizanală și freshuri vitaminizante ascultând muzică bună lenevind în hamace”, a precizat organizatorul. Localnicii au fost încântați de inițiativa lui Dorin Negrău, bucuroși că le pot arăta vizitatorilor o parte din tradițiile locului. Sâmbătă, în prima parte a zilei, programul a cuprins povești citite de bibliotecara satului la umbra merilor din grădină, un tur al muzeului satului ghidat de părintele paroh Lucian Vancea pentru grupul de copiii de la centrele de instituționalizare din zonă, un atelier de țesut la războiul tradițional de țesut din Husasău de Tinca, unde gazde au fost nană Vuța, nana Ileana și Floare Vesa dar și un alt atelier de tehnici decorațiuni florale susținut de artistul vizual Diana Kovacs. Seara a fost dedicată unui recital susținut de Grigore Leșe și proiecției în aer liber a filmului „RMN” în regia Cristian Mungiu. Evenimentul a continuat și duminică, cu un atelier de făcut tăiței, unde curioșii au aflat de la Floare Buda cum se face „pătura”, dar și un atelier de meșteșugărit produse din piele susținut de creatorul de marochinărie Mircea Bulea. Seara de duminică s-a încheiat cu un concert de muzică lăutărească și de petrecere românească veche cu Adrian Miescu (vioara și voce), Nicu Moldovan (contrabas), Mihai Teodorescu (țambal) și alte proiecții de film în aer liber. Din ogradă vizitatorii au putut să guste bunătăți locale: dulcețuri, zacuscă, siropuri dar și prăjituri, iar mâncarea a fost gatită de masterchef Tavi. Cei mici s-au putut bucura de jucăriile de lemn, iar cei mari au putut cumpăra legume proaspete din grădină.

Primit cu bucurie în special de localnici dar și de vizitatori din alte zone, GrâuFest va deveni, își dorește organizatorul, o tradiție. „În primul rând mi-am dorit să readuc la actualitate meșteșugurile vechi, viața satului românesc din Bihor. Am ales localitatea Husasău pentru că de aici mă trag. Îmi doresc să nu se piardă aceste tradiții, să se perpetueze mai departe. Mi-am dorit să știm ce înseamnă procouț, ce înseamnă ștergar, ce înseamnă lucrurile pe care le-au făcut bunicii. Cel mai important cred că este faptul că avem posibilitatea să ne reconectăm la lucrurile simple și putem să demonstrăm că pentru a trăi e nevoie de mult mai puțin. Îmi doresc ca noi generații de meșteri populari să reapară în Bihor și îmi doresc ca măcar un meșter popular să se formeze în Husasău de Tinca”, a declarat Dorin Negrău.