Un vechi proverb spune că „Omul sfințește locul”, iar acest adevăr este unul care îl caracterizează pe băițeanul Nicolae Bortoș, care prin acțiunile întreprinse în ultimii ani dovedește multă iubire și atașament față de localitatea de baștină, Băița, aparținătoare orașului Nucet.

 

„În 2017, după ce, în noiembrie 2016, ieșeam din sistem după un sfert de secol petrecut sub arme la ISU „Crişana” a județului Bihor, am înființat Asociația „Înv. Bortoș Costea Maria” împreună cu fratele, sora şi unchiul meu (fratele mamei mele) şi soţia Lidia. Ideea îmi venise încă din timpul cât am fost activ, dar nu aveam nici timp și nici legislația nu îmi permitea să administrez un ONG. Prima acțiune a Asociației, desfășurată în septembrie 2017, a fost foarte emoționantă. Am întâmpinat copiii Școlii Primare din Băița cu ghiozdane echipate pe bănci, obicei care l-am păstrat în fiecare an de atunci. Apoi într-o frumoasă zi de toamnă, 14 octombrie 2017, de Sf. Cuvioasă Parascheva, școala a primit numele „Înv. Bortoș Costea Maria”, numele mamei mele, care și-a dedicat cariera și viața Școlii din Băița, punând condeiul în mâna multor generații de elevi, formând caractere care ulterior au devenit doctori, ingineri, profesori, învățători, oameni muncitori şi de omenie care fac cinste școlii și comunității din care provin. A fost director și deputat, implicându-se activ în viața comunității. La festivitate au participat autoritățile locale și județene, inaugurând cu această ocazie şi muzeul din incinta școlii”, au fost primele date furnizate de către președintele Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”, colonel în rezervă Nicolae Bortoș, care s-a dovedit a fi un interlocutor foarte volubil, dar mai ales afișând satisfacția „misiunii” împlinite, acum una față de consătenii lui la care ține necondiționat. A adus, de Crăciun, pentru prima dată în Băița trupa Trend Art cu o piesă de teatru pentru copii, oferindu-le o recompensă și o bucurie de sărbători, obicei păstrat în fiecare an. La sfârșitul anului școlar, copiii au primit premii constând în cărți și diplome ca o recunoaștere a efortului depus în anul școlar încheiat. A venit în sprijinul procesului instructiv-educativ, dotând Școala „Înv. Bortoș Costea Maria”, direct sau aducând sponsori, cu scaune noi pentru elevi, videoproiector și ecran mobil, calculator, tablă magnetică, imprimantă, dar și refăcând soba de teracotă și donând lemne de foc pentru a asigura confortul copiilor în clasă. Începând din 6 decembrie 2019, a demarat un șir de acțiuni prin care a marcat trecerea prin Băița a unor personalități. Astfel, a aşezat o placă comemorativă pe Şcoala Primară „Înv. Bortoş Costea Maria” din Băița, în parteneriat cu RNP Romsilva, în cinstea lui Miron Pompiliu – folclorist, prieten cu Mihai Eminescu, născut la Ștei, care a învățat la Școala Nemțească din Băița între anii 1854-1857, în Băița funcționând la data respectivă 3 școli: nemțească, românească și ungurească, Băița fiind menționată ca orășel montan în documentele de la vremea respectivă.

 

Revitalizarea taberei sub Apuseni

O activitate importantă și unică în județul Bihor în ultimii 30 de ani a fost organizarea în anul 2019 a taberei internaționale de vară „Vacanța mea – Aventură și cunoaștere”,  în parteneriat cu Episcopia Greco-Catolică Oradea, Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Primăria Nucet. La tabăra organizată pe parcursul a 7 zile au participat gratuit 80 de copii de la școlile din Băița și Nucet și 20 de tineri din Italia. Activitățile interactive s-au desfășurat la Şcoala „Înv. Bortoş Costea Maria” Băița, la clubul din Băița, precum și la cele trei biserici: greco-catolică, ortodoxă și romano-catolică. S-a încercat prin aceasta să reînvie spiritul taberei de la Nucet, tabără cunoscută în toată țara, în vremuri, din păcate, de mult apuse. Au fost încurajați tinerii cu inițiativă din Băița oferindu-le drept recompensă o excursie în Oradea pentru organizarea și participarea la acțiunea de curățarea albiei Crișului Băița, din proprie iniţiativă, fiind un model pentru localnici, fiind remarcaţi şi de reprezentantul „Le ts do it Romania”, pe judeţul Bihor, Mihai Pop.

 

Activități și în pandemie

În 2020, deși în vreme de pandemie, în august, în parteneriat cu Episcopia Greco-Catolică şi Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Asociația a dezvelit pe Biserica greco-catolică din Băița placa comemorativă în cinstea fericitului Valeriu Traian Frențiu, episcop greco-catolic, care, la 1930, a sfințit Biserica greco-catolică din Băița cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, acesta contribuind și material la ridicarea bisericii, fiind un proiect de suflet al său. În septembrie 2020, a pus pe căminul cultural (clubul din Băița), în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Nucet, placa comemorativă în cinstea pictorului Bihari Sandor, născut la 1855 în Băița, evreu de origine, pe numele lui Klein Alexandru, acesta a studiat la Paris şi Viena, având lucrări expuse în marile muzee ale Europei, dar şi o copie pe peretele sălii mari a Primăriei Oradea. Urmează să  fie marcată, tot prin instalarea unei plăci comemorative, trecerea prin Băița a episcopului ortodox Nicolae Popoviciu, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă din Băiţa. Totodată, a devenit un obicei ca, la fiecare eveniment organizat, Asociația să ofere modele – foşti elevi ai Şcolii din Băiţa sau personalităţi care au contribuit activ la acțiunile şi promovarea Asociației, acordându-le acestora diplome de onoare.

 

 

„Case pentru tineri 2020”

„În anul 2000, eram în comitetul de inițiativă care a reînființat Asociația Urbarială „Trei stejari Băița”, iar în anul 2017, membrii acestei asociații m-au ales în funcția de vicepreședinte, pentru ca în anul 2020 membrii asociației să îmi acorde încrederea de a fi președintele asociației. Aceasta după decesul domnului Klein Nicolae, care a reușit să întregească averea asociației. Primul proiect pe care l-am propus membrilor asociației a fost „Case pentru tineri 2020”, în parteneriat cu Primăria Nucet, proiect unic în ultimii 50 de ani prin care doresc să oferim tinerilor care se stabilesc în Nucet și Băița un loc unde să își construiască o locuință. Am ales parteneriatul cu primăria, pentru ca aceasta să asigure utilitățile necesare unui confort de secol XXI și, totodată, să încercăm prin aceasta să diminuăm declinul demografic din această zonă și dăm o destinație terenurilor care erau ca abandonate.  Iată că la sfârșitul anului am reușit să finalizăm proiectul, acesta bucurându-se de un real succes, toate cele 16 locuri fiind ocupate”, a spus Nicolae Bortoș, mai adăugând că: „În calitate de președinte al Asociației Urbariale „Trei stejari” Băiţa, am contribuit activ la elaborarea strategiei de dezvoltare a orașului Nucet pe următorii 6 ani – ciclu de finanțare europeană, orice proiect de dezvoltare a orașului depinzând de Asociația Urbarială care deține terenurile care încă mai sunt libere. Toate acestea pentru a da un trend crescător dezvoltării locale, care trenează de ani buni. Tot în calitate de președinte al Asociației Urbariale, urmează să mă implic activ alături de ceilalți cetăţeni în finalizarea PUG al localității care să reflecte noile realități și viziunea din strategia de dezvoltare a localității. În 2017 am înființat și SC Foc Consult Brigade, o firmă care oferă servicii de consultanță PSI, precum și servicii de curățare și inspecție coșuri de fum și hote, fiind singura firmă din judeţul Bihor care oferă servicii profesioniste de acest fel, umplând golul existent pe piață, știut fiind ca necurățarea coșurilor de fum este a doua cauză de incendii la nivel județean și național”.

 

Băița trebuie să se dezvolte

Prin intermediul Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”, președintele col (r) Nicolae Bortoș își propune o activitate intensă: „Toate acestea pentru a repune în atenţie Băiţa, actuală localitate componentă a oraşului Nucet, fost „orăşel montan” la 1877 – 1878, cum era menţionată într-un document al vremii, cu primărie, notar, bancă şi trei culte religioase. Treptat Băiţa îşi pierde din importanţă, pe măsură ce zăcămintele sunt sau nu interesante pentru autorităţi. După Marea Unire de la 1918, la 1930 era consemnată în documentele vremii ca „o comună săracă la poalele Apusenilor”, dar care încă mai avea în compunere satele de pe valea Băiţei – Fânaţe, Câmpani, Sighiştel şi Hîrseşti. După cel de-al Doilea Război Mondial, la 1956, Băiţa pierde statutul de comună şi devine localitate componentă a Oraşului Nucet, ridicat de comunişti, pe puţinele terenuri agricole ale băiţenilor, pentru a asigura locuinţe celor care lucrau la minele din Băiţa. Îmi propun să aduc în memoria contemporanilor istoria acestui loc minunat şi pe nedrept uitat”, a concluzionat Nicolae Bortoș, un băițean get-beget, care își iubește imens locurile natale.