După 30 de ani a fost reînviat spiritul taberei din Nucet, altădată o adevărată capitală a taberelor elevilor, și nu oricum, ci cu o tabără internațională gratuită, ținută în localitatea Băiţa, aparținătoare de orașul Nucet.

Tabăra a fost o adevărată reușită prin implicarea pr. Paul Popa, don. Feliciano Rizelli, colonel în rezervă Nicolae Bortoș, care au primit un sprijin consistent din partea primarului orașului Nucet, Mircea Adrian Tuduce, dar și a pr. Zorel Zima, protopopul greco-catolic de Beiuș.

Simpla întâlnire la un eveniment, la începutul acestui an, în localitatea Băița, aparținătoare a orașului Nucet, dintre pr.  Paul Popa, don Feliciano Rizelli şi  colonelul în rezervă  Nicolae Bortoş, președintele Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”,  prin care au hotărât să organizeze un eveniment educativ şi distractiv pentru tinerii din Băiţa, şi nu numai, a aprins atât viață cât și finalitate prin organizarea unei tabere de vară cu participare internațională  care s-a dovedit a fi un adevărat eveniment, derulat sub Apuseni, după mulți ani de când celebra, altădată, Tabără din Nucet era catalogată ca și capitala taberelor pentru elevi. Aşa a luat naştere parteneriatul dintre Episcopia Greco-Catolică Oradea, Asociaţia „Înv. Bortoş Costea Maria” Băiţa şi localitatea Berbenno di Valtellina, din provincia Sondrio, regiunea Lombardia, Italia, pentru a organiza tabăra de vară internaţională „Vacanţa mea, o aventură de neuitat” Băiţa, care și-a schimbat denumirea în „Vacanța mea, aventură și cunoaștere” Băița. La demersul lor au aderat, ca parteneri, Consiliul Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Primăria orașului Nucet, Parohia Greco-Catolică Băiţa, Parohia Romano-Catolică Băiţa, Şcoala Gimnazială nr. 1 Nucet, Asociaţia Ave Miriam, Asociaţia Zileos.

 Zile de neuitat la Băița

 Împreună, cei implicați, au reușit să  reînvie spiritul Taberei Nucet, cunoscută atât în  judeţ cât și în ţară, unde, pe durata multor ani, nenumărate generaţii de copii, acum adulţi, au reușit să petreacă clipe de neuitat din perioada vacanțelor. Deschiderea taberei de vară internaţională „Vacanţa mea, aventură și cunoaștere” Băiţa, a avut loc sâmbătă, 3 august, în Băiţa, prin primirea participanților care a cuprins 53 de copii de la Școlile din Nucet și Băița, precum și un grup de 22 de tineri italieni, dar și a celor 30 de voluntari, care pe parcursul desfășurării acestui adevărat evenimet au reușit să cunoască în special istoricul localității Băița, cât și a județului Bihor, prin excursiile făcute. Programul taberei, a cuprins jocuri educative, întâlniri cu personalităţi, vizite la obiective turistice, toate acestea în spiritul promovării valorilor morale şi creştine.Astfel, după ce sâmbătă au fost familiarizați cu istoricul localității Băiță, cât și prin vizitele făcute la cele trei biserici, greco-catolică, ortodoxă, romano-catolică, duminică dimineața au participat la Sf. Liturghie, oficiată de preotul Marcel Rostaș, la Biserica Greco-Catolică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din Băița, restul zilei fiind rezervat jocurilor de cunoaștere. Ziua de luni a avut un invitat din lumea sportului, profesoara de sport Andreea Bortoș, originară din Băița, după care participanții au fost repartizați în ateliere de creație. Marți s-a vizitat capitala județului, Oradea, în timp ce miercuri, în cadrul unei conferințe, invitatul special a fost din domeniul astrologiei. Joi dimineața, tot în cadrul unei conferințe, invitatul special din Italia a fost din domeniul teologiei.

8 august, o zi de referință

Toate zilele au fost bine structurate, dar, după afirmația celor implicați, ziua de joi a fost una cu o „greutate” mai aparte, datorită unui spectacol de mare gală, desfășurat în Casa de Cultură „Ion Davideanu” Nucet, unde toți participanții și-au etalat calitățile din domeniul muzicii, însă, datorită unei surprize de senzație a organizatorilor, sala a fost una în extaz datorită unei voci de aur, prin care Paula Seling a fascinat întreaga asistență.În cadru festiv toți participanții au primit diplome de participare, în timp ce primarul Mircea Adrian Tuduce împreună cu cu cei trei artizani pr. Paul Popa, don Feliciano Rizelli, colonel în rezervă Nicolae Bortoș, au înmânat Pualei Seling „Diploma de Excelență pentru implicarea în proiectul „Vacanța mea, aventură și cunoaștere”, din partea Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”, diplomă care a fost atribuită și pr. Nicolae Bura. La finalul spectacolului atât participanții cât și spectatorii au fost inivitați la un bufet rece, unde s-au legat prietenii care, cu siguranță, vor dăinui în timp. O idee excepțională a avut primarul orașului Nucet, Mircea Adrian Tuduce, de a organiza un foc de tabără pe „vatra” celor făcute odinioară când la Nucet fiecare serie ce participa la inegalabilele tabere se despărțea la lumina puternică a focului de tabără, una care  îi „asigura” că și în următorii ani se vor revedea. Din păcate în ultimii 30 de ani acest aspect a fost doar o iluzie. Dar, așa cum afirmau cei implicați în realizarea acestei tabere internaționale, poate va fi „startul” viitoarelor tabere de la Nucet. De altfel, reprezentanta voluntarilor, Lidia Bortoș, a făcut o afirmație concretă, care nu mai are nevoie de nici o interpretare: „A dărui este mult mai important decât a primi”. Închiderea oficială a taberei a avut loc vineri, 9 august, când, după rugăciunea de dimineață, au avut loc concluziile și premierea tuturor participanților, cu mențiunea că pe toată durata taberei masa a fost finanțată de Consiliul Județean Bihor și Asociația „Înv. Bortoș Costea Maria”.

O inițiativă demnă de toată lauda

Unul dintre inițiatorii acestui proiect, ce a prins viață la Băița, este colonelul în rezervă Nicolae Bortoș, care a reușit să aducă pe plaiurile natale multă bucurie copiilor din acest colț de județ. „Am inițiat proiectul taberei pentru a reînvia spiritul Taberei Nucet, încă viu în amintirea multor generații.Am ținut ca în prima zi să prezint un istoric al  Băiței, veche localitate minieră, atestată documentar la 1270 și menționată într-un documnet din secolul XVI al lui Ioan Huniade Corvin. Am prezentat cele trei biserici: cea Greco-Catolică sfințită la 1930 de episcopul Valeriu Traian Frențiu, beatificat de Papa Francisc cu ocazia vizitei în România din acest an; cea Ortodoxă, pe a cărui turn în partea de răsărit a boltiturei se află scris anul 1835, cum menționa la 1903  preotul Moise Popoviciu în revista Biserica și Școala prezentând o scurtă monografie a Băiței, prezentată ca un orășel montan; cea Romano-Catolică - monument istoric, ctitoria Mariei Terezia, împărăteasa Austriei. De asemenea Școala din Băița, care azi poartă numele „Înv. Bortoș Costea Maria”edificiu vechi de peste 100 de ani, aici în Băița funcționând în jurul anului 1854 trei școli, în limbile română, maghiară, germană. Mă bucur că am putut oferi copiilor câteva zile de bucurie, vizita la Oradea, ziua de astronomie și prezentarea localității fiind exclusiv aportul meu. Mulțumesc, prin intermediul cotidianului dumneavoastră, tuturor celor care s-au implicat în proiectul Taberei de vară Nucet 2019”, a afirmat, pentru CRIȘANA, colonel în rezervă Nicolae Bortoș, președintele Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”.