În conformitate cu prevederile ordonanțelor militare emise din cauza pandemiei de coronavirus și cu măsurile dispuse de primarul Municipiului Beiuș în data de 13 martie, activitățile cu publicul la Muzeu, Bibliotecă, Casa de Cultură, Clubul Sportiv,  Centrul Național de Informare și Promovare Turistică „Provincia Belenies – 1442”  au fost suspendate până la noi ordine.

Prin urmare, activitatea Muzeului Municipal a continuat dincolo de ușile închise. Profesorul Cristian-Remus Țoța a enumerat activitățile care se desfășoară departe de ochii publicului:

„În spatele ușilor închise, muzeul își desfășoară activitatea de zi cu zi, pentru că, pe lângă ceea ce muzeul expune de obicei, pe lângă activitatea de expunere, în celelalte încăperi ale sale se desfășoară tot timpul activități de întreținere a obiectelor care se găsesc în interiorul muzeului, pentru că, la fel ca în toate muzeele din lume, doar o parte din obiectele deținute de muzee este expusă. Cea mai grea muncă este cea de conservare și de întreținere a obiectelor, mai ales la noi, pentru că în muzeul nostru, cu un puternic specific zonal, etnografic – a fost fundat ca muzeu etnografic – majoritatea obiectelor pe care le deținem în colecții sunt cele de factură etnografică, or o mare parte din ele sunt obiecte perisabile. Mă refer la obiectele din lemn, care sunt expuse degradării în timp, pur și simplu, lemnul nu rezistă atât de mult precum alte obiecte, cu atât mai mult cu cât, în muzeul nostru, spațiile nu au fost întotdeauna corespunzătoare. De aceea, munca pe care o desfășurăm pentru conservarea obiectelor din lemn este una continuă. În fiecare an, câteva sute de obiecte sunt tratate cu diferiți compuși chimici, pentru a încetini procesul de degradare; sunt soluții împotriva cariilor, soluții împotriva mucegaiului, pentru conservarea fibrei lemnului, pentru a se păstra caracteristicile obiectelor etnografice”.

Un alt segment important al colecției permanente a Muzeului Municipal Beiuș este format din piesele textile, precum costumele populare sau obiectele cu rol decorativ. În această perioadă, declara interlocutorul nostru, piesele din material textil sunt curățate și inventariate fotografic:

„Acum, desfășurăm un proces de conservare și de întreținere a obiectelor textile – l-am început anul trecut, aș putea spune –, un proces mai punctual, pentru că, pe lângă întreținerea obiectelor,  spălat, în principiu, scos pete, avem și o activitate de fotografiere și inventariere, pentru că, până la această dată, obiectele noastre au fost inventariate, dar nu au fost fotografiate. Acum, desfășurăm, concomitent, și activitatea de conservare și întreținere, și cea de fotografiere a obiectelor, pentru că, în toate muzeele lumii, de ceva vreme, majoritatea pieselor sunt introduse într-un program special care să poată fi văzut și online sau cercetat de către specialiștii în domeniu ori de către cei care sunt pasionați de așa ceva.

Ați văzut că avem expuse aici diferite obiecte textile proaspăt spălate și care, după aceea, sunt puse la punct sau chistălite, cum zicem noi, în zonă, în sensul că, pe vremuri, poalele sau izmenele, gacii bărbaților, erau pliate, erau călcate pe dungă, în câteva zeci de pliuri fiecare obiect, așa fiind mai ușor de depozitat, la fel cum este și pentru noi, având, totodată, o ținută și un aspect mult mai plăcute. Or pentru foarte multe dintre obiectele noastre, care sunt în depozite, lucrul acesta este absolut necesar pentru că, de când au fost achiziționate, prin anii ’60-’70, unele dintre ele au fost păstrate așa cum au fost achiziționate și multe dintre ele sunt, să zicem, în stare de conservare bună, însă au anumite defecte – pete, au fost îmbâcsite cu praf, cu diferiți compuși – pentru că spațiul de depozitare nu a fost corespunzător”.