În perioada 8-12 octombrie, se desfășoară manifestările dedicate celei de-a 190-a aniversări a Colegiului Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, prima și cea mai prestigioasă instituție de învățământ preuniversitar de la Brazda de Vest.

Episcopul greco-catolic Samuil Vulcan întemeia, la 6 octombrie 1828, la Beiuș, întâia citadelă a învățământului românesc din această parte de țară. Scopul înființării acestui așezământ de cultură este exprimat atât în actul de formare, dat la Oradea Mare, cât și în inscripția de pe frontispiciul venerabilei școli: „EDUCATIONI JUVENTUTIS HUIUS PROVINCIAE” (pentru educarea tineretului acestei provincii). În actul de fondare, instituția de învățământ de la Beiuș era gimnaziu de patru clase, iar la 6 februarie 1835 este completat la șase clase, în vara anului 1853 fiind organizat primul examen de bacalaureat.

În perioada 1828-1851, limba de predare a fost latina, din 1851 a fost introdusă limba română, în 1854 regimul habsburgic impune ca majoritatea disciplinelor de studiu să fie predate în limba germană, din 1860 aceasta devenind obligatorie pentru toate materiile.

În contextul pregătirilor pentru unirea Ardealului cu Țara, la 23 noiembrie 1918, episcopul Demetrie Radu a decretat reintroducerea definitivă a limbii române ca limbă de predare.

De-a lungul timpului, liceul beiușean și-a consolidat prestigiul binemeritat, un argument este acela că școala amintită este prima din învățământul preuniversitar românesc care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Dragoș Lazăr. În aceste condiții, acordarea statutului de colegiu național ctitoriei episcopului Vulcan, la 1 martie 1998, a fost un gest firesc și necesar.

Programul celei de-a 27-a ediții a Zilelor Școlii, una specială dacă ținem cont de cifra rotundă pe care ctitoria vulcaniană o aniversează, a fost prezentat chiar de directoarea Mihaela Ilieș. Principalele activități dedicate împlinirii celor 190 de ani de existență a Colegiului Național „Samuil Vulcan” sunt următoarele: luni, 8 octombrie - deschiderea Zilelor Școlii – careu, pelerinaj la mormintele profesorilor vulcaniști, aflate în Cimitirul din Deal şi slujbă de pomenire a ctitorului Samuil Vulcan, oficiată la Catedrala Sf. Nicolae din Oradea; marți, 9 octombrie - concursurile „Ctitoria lui Samuil Vulcan”, pentru elevii claselor de-a IX-a, și „Ioan Bușiția”, dedicat celor de-a X-a; miercuri, 10 octombrie - Simpozionul „Gustă știința”, pentru profesori; joi, 11 octombrie - întreceri sportive, lansări de carte ale unor personalități vulcaniste (Pașcu Balaci, cu volumul intitulat „190 de ani – Samuil Vulcan, 190 de sonete” și Ulpiu-Traian Bodea, la care se adaugă eseul monografic despre Colegiul Național „Samuil Vulcan”, coordonat de Teodor Rif), șueta vulcaniștilor; vineri, 12 octombrie - vizite ale celor care doresc să cunoască școala și muzeele acesteia (de istorie, biologie, fizică, etnografie și cel dedicat materialelor didactice), alocuțiunile invitaților de onoare și spectacolul aniversar – la Casa de Cultură.

Printre noutățile pregătite cu ocazia aniversării celor 190 de ani de învățământ liceal românesc la Brazda de Vest se numără și două expoziții găzduite de Muzeul Municipal, una cuprinzând creațiile unor plasticieni locali și alta dedicată lui Samuil Vulcan, aceasta din urmă aducând în fața publicului beiușean inclusiv manuscrise de-ale marelui episcop-cărturar.