Beiuș - Dialog pentru o cauză caritabilă între IPS Ioan, Mitropolitul Banatului și renumitul chirurg Constantin Ciuce!
Primăria municipiului Beiuș și Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” au planificat, la începutul acestui an, extinderea și modernizarea blocului operator al unității medicale menționate, care deservește o mare parte a populației din Depresiunea Beiușului.
Pentru implicarea întregii comunități în atingerea acestor obiective, edilii urbei și conducerea spitalului, în parteneriat cu asociația locală „Avram Iancu”, au inițiat o campanie de strângere de fonduri, donații putând fi făcute până la începerea lucrărilor.
La sensibilizarea populației vizavi de cauza celor trei entități amintite au decis să contribuie două personalități ale vieții științifice și spirituale românești, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, și Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului. Aceștia au conferențiat, sâmbătă, 18 mai, la Casa de Cultură Beiuș, pe marginea unei teme de viu interes: „Vindecarea la intersecția dintre știință și credință”. De altfel, demersul celor două distinse nume ale peisajului științific și spiritual românesc este determinat, după cum precizau, și de apartenența la aceste locuri, mitropolitul Ioan Selejan văzând lumina zilei la Petrani, în apropierea Beiușului, în timp ce renumitul universitar clujean Constantin Ciuce este originar din comuna arădeană Beliu.
IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a sosit la Casa de Cultură însoțit de cercetătorul Ioan Degău, pe cei doi legându-i o trainică prietenie, dar și faptul că ambii sunt Cetățeni de Onoare ai municipiului Beiuș. După ce înaltul ierarh a fost întâmpinat de primarul Gabriel Popa, viceprimarul Dragoș Balog, părintele Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, precum și de prof. univ. dr. Constantin Ciuce, grupul s-a îndreptat spre sala Casei de Cultură, una arhiplină.
În deschiderea evenimentului moderat de jurnalista Loredana Corchiș, de la TVR Cluj, și ea originară din Beiuș, Corul Colegiului Național „Samuil Vulcan”, laureat al Olimpiadei Naționale Corale din 2023, sub bagheta profesoarei Gabriela Vescan, a interpretat câteva cântece cu tematică religioasă.
Dialogul, atât de așteptat de numeroasa asistență, în rândurile căreia s-au aflat deputatul liberal Janos Kiss, Cornel Popa, fost senator și președinte al Consiliului Județean Bihor, și dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor, a început cu intervenția mitropolitului Ioan Selejan, care a exprimat o opinie despre deosebirea dintre știință și religie:
„Știința nu oferă certitudini, ci oferă doar răspunsuri la problemele pe care le avem astăzi. Singura disciplină care oferă certitudini este teologia, care oferă această certitudine că Dumnezeu există”.
Apoi, înaltul ierarh i-a cerut reputatului chirurg Constantin Ciuce să arate publicului mâinile sale, subliniind rolul divinității în munca acestuia:
„N-ați văzut a treia mână, a lui Dumnezeu, care a fost cu dânsul în toate momentele de operație”.
Cu o activitate ce se întinde pe patru decenii, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, medic primar cu dublă specializare în chirurgie generală şi vasculară, fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și director medical al Spitalului „Regina Maria” din urbea de pe Someș, a început dialogul cu următoarea precizare:
„În calitate de chirurg, mă rezum, adesea, strict la a încerca să fac față, pe rând, provocărilor care sunt legate de fiecare om în parte. În acest context, de-a lungul vieții, am venit în contact cu oameni de diferite poziții sociale, religii, cu oameni care au fost puternici, cu oameni care au fost slabi și peste tot, undeva, a trebuit să dăruiesc un pic de putere pentru a-i convinge că încercarea pe care o faci în ceea ce-i privește este spre binele lor. Or, felul în care faci acest lucru este generat, în mare parte, cu ajutorul celei de-a treia mâini, chiar dacă nu o numești ca atare, pentru că îți vin cuvinte pe care nu le-ai folosit înainte, idei pe care nu le-ai avut înainte, dar care se potrivesc cu starea celui dinaintea ta. Aici cred că este rolul de care discutați, al faptului că, într-un fel, ești călăuzit pentru a ajunge să-ți duci menirea, cu condiția ca gândul tău și sufletul tău să fie în directă corelație cu ce-i acolo, adică să fii un om căruia îi pasă de oameni”.
IPS Ioan Selejan a deschis un alt subiect fascinant din ambele puncte de vedere, al științei și al religiei, și anume microuniversul corpului și spiritului uman:
„V-am vorbit despre Universul lui Einstein și nu numai, dar profesorul pe care îl vedeți în față a operat cel mai mare Univers pe care l-a creat Dumnezeu: omul! Însă, cred că nici jumătate din taina omului nu este cunoscută. […] Știți care este primul organ pe care a descoperit omul că îl are? Interesant! N-a fost creierul, ci inima! Creierul, fiind cuminte, a zis: «Ce-o fi acolo, o fi», dar a văzut că aici bate ceva și a fost primul organ pe care și l-a descoperit omul”.
În continuare, chirurgul Constantin Ciuce a explicat succint cum se raportează la momentul operației, care este decisiv în refacerea stării de sănătate a pacientului:
„Atunci, de fiecare dată când ești în situația de a lua o decizie, sigur că nu pot să spun că mă rog înainte de operație, dar, în sufletul și în mintea noastră nu putem separa lucrurile, pentru că, în momentul în care ajungi să te îndrepți către sala de operație, gândind la pașii pe care îi ai de urmat și cum ai putea să eviți să intri într-o situație de neieșit, gândul îți fuge și «Doamne, ajută», chiar dacă nu-l mărturisești, este prezent acolo”.
Concluzionând, distinșii vorbitori au convenit că ambele intervenții - cea a specialistului din domeniul medicinei și cea a preotului - sunt importante în redarea sănătății corporale și mentale a pacientului:
„Noi știm, din Sfânta Scriptură, că păcatul, în general, contribuie substanțial la deteriorarea corpului uman. […] Sunt oameni care cred că e suficient să iei o picătură de agheasmă și te faci sănătos. Nu cădeți într-o anumită îngustime! Totdeauna trimit să meargă la doctor și, pe partea cealaltă, cu rugăciune, cu Taina Sfântului Maslu, Taina Spovedaniei și așa mai departe, pentru că, ați văzut, Hristos, în majoritatea minunilor pe care ați văzut că le-a făcut, mai întâi a spus «Iertate îți sunt păcatele tale» și după aceea a spus «Ia-ți patul tău și umblă» și de aceea le recomand celor care se îndreaptă spre un medic să cerceteze și medicul duhovnicesc, să cerceteze pe preot, să se spovedească și apoi, ușurat de ceea ce-l apasă pe suflet, să se îndrepte și spre medic cu nădejdea că Dumnezeu a binecuvântat mâinile medicilor și de aceea a rânduit societatea să-i îmbrace pe medici în alb; numai pe medici și pe îngeri i-a îmbrăcat Dumnezeu în alb!” (IPS Ioan Selejan)
„Omul nu este doar corp; are minte, are suflet. Nu poți să tratezi un om ducându-te strict la durerea lui punctuală. Acea durere punctuală, mai ales în cazul unor afecțiuni grave, cum e cancerul, îi duce pe oameni în situații de disperare. În momentul în care, în general, în mintea unui om este prezentă anxietatea, neliniștea, este prezentă, poate, depresia, sunt unii care nu-și văd un viitor, ceea ce se întâmplă este că organismul – absolut tot la nivelul organismului sunt procese chimice, biochimice, în ultimă instanță – încearcă să se apere împotriva acestei agresiuni și atunci eliberează niște hormoni numiți hormoni ai stresului. În condiția respectivă, acești hormoni ai stresului ajung să acționeze asupra organismului în ansamblu, favorizează dezvoltarea bolilor cronice, a inflamației, iar inflamația, conform noii teorii, este, practic, la baza tuturor lucrurilor rele care întâmplă în corp, inclusiv cancerul. În momentul când tratezi un om strict prin prisma bolii lui biologice și nu ajungi să vezi hotarul de dincolo, și-l lași în seama cui o fi, nu tratezi decât parțial acel om, practic, tu tratezi boala, dar în mintea lui rulează mai departe scenariul. Aici este rolul duhovnicului, aici este rolul credinței, pentru că, de foarte multe ori, în momentul în care iei o decizie, pacientul spune «Mă încred, în primul rând, în Dumnezeu, care, prin dumneavoastră, mă va ajuta să fiu bine». În relația aceasta, dacă vii și spui «Stai puțin! Ce caută Dumnezeu în această ecuație? Eu sunt aici!», rupi legătura cu acel pacient, în acel moment nu înțelegi nimic din ceea ce înseamnă ființa umană, iar asta alterează, practic, din punctul meu de vedere, calitatea unui bun medic”. (prof. univ. dr. Constantin Ciuce)
Cuvântul de încheiere i-a revenit primarului Gabriel Popa, care le-a mulțumit celor doi invitați de onoare și a subliniat importanța acestei campanii de donații pentru coeziunea comunității locale:
„Astăzi, ne-ați dat o zi de emoție, ne-ați transmis o emoție aparte, pe care ne-ați dat-o din suflet și aș remarca faptul că, prin respectul pe care-l dați ocupațiilor dumneavoastră și prin respectul pe care îl acordăm cu toții profesiilor noastre, ne respectăm pe noi înșine, iar asta nu poate duce decât la performanță. Totodată, vreau să vă mulțumesc că ne-ați onorat cu prezența și ne arătați respectul pe care-l purtați pentru Beiuș și județul Bihor!
[…] Strângerea acestor fonduri a reprezentat un motiv ca să ne aducă împreună și să conștientizăm că, pentru aportul acesta mic al fiecăruia, lăsăm o parte din noi și punem umărul pe mai departe la îmbunătățirea actului medical prin extinderea și modernizarea blocului operator, atât de necesar spitalului nostru”.
Pentru memorabila lecție de umanitate, organizatorii le-au înmânat celor doi distinși oaspeți ai Beiușului câte o plachetă dedicată marcării evenimentului, iar Corul Colegiului Național „Samuil Vulcan” a interpretat, la final, o serie de pricesne.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.