Beiuş - Elevii vulcaniști s-au întâlnit cu „Ina și Ariciul Pit”
Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș a găzduit, în prima zi de octombrie, un eveniment editorial cu o încărcătură sentimentală aparte, care a evidențiat încă odată prietenia dintre doi reputați oameni de cultură: scriitorul și regizorul Radu Țuculescu și filologul, publicistul și traducătorul Paul Farkaș.
Scriitorul Radu Țuculescu, a cărui creație literară se întinde pe parcursul a peste patru decenii – volumul de debut, „Portocale și cascadori”, apărând în 1978 – a publicat, anul trecut, în premieră, povești pentru copii, acestea fiind reunite în două volume intitulate „Ina și Ariciul Pit”. Ei bine, tocmai pe acestea le-a prezentat prozatorul Radu Țuculescu publicului beiușean, iar faptul că ele se adresează copiilor a fost unul dintre motivele alegerii colegiului vulcanian pentru întâlnirea cu cititorii săi. Un al doilea argument în favoarea Beiușului este acela că prietenul de o viață a lui Radu Țuculescu, filologul Paul Farkaș este unul dintre absolvenții cu care renumitul așezământ de învățătură vulcanist se mândrește.
Sala de festivități a Colegiului Național „Samuil Vulcan” a fost, luni, 1 octombrie, plină, participanții la evenimentul editorial menționat fiind profesorii școlii, câțiva intelectuali beiușeni – printre care i-am remarcat pe Ioan Dărăbăneanu, autor de manuale și prozator, și pe pictorița Stela Vesa - și, firește, elevii vulcaniști din ciclul gimnazial.
Mihaela Ilieș, directoarea Colegiului Național „Samuil Vulcan”, și profesoara de limba română Elena Ojică, organizatoarea evenimentului, i-au îndemnat pe elevi să citească pe tot parcursul vieții, să iubească literatura.
Stabilit de mai bine de trei decenii în Israel, doctorul în literatură engleză Paul Farkaș a rămas legat de țara natală, acesta fiind unul dintre cei mai importanți traducători din ebraică în română și invers. În plus, Paul Farkaș conferențiază anual la Universitatea Babeș-Bolyai pe temele Holocaustului și literaturii evreiești în limba engleză. Reputatul cercetător a evocat, cu emoție, câteva momente din trainica prietenie care-l leagă de Radu Țuculescu.
În replică, Radu Țuculescu a mărturisit că a acceptat întâlnirea cu publicul beiușean tocmai pentru că prietenul lui este originar de aici, în plus, a mărturisit prozatorul, Beiușul îi aduce aminte de orașul copilăriei sale, Reghinul.
După cum arătam, „Ina și Ariciul Pit. Aventuri în aparatul de fotografiat al bunicului”, lucrare apărută în 2017, la Editura Corint, marchează „debutul” ca prozator pentru copii al prodigiosului scriitor Radu Țuculescu. Originalitatea abordării și stilul cald al autorului fac din lectura celor două volume de povești o plăcută îndeletnicire pentru cei mici și nu numai, Radu Țuculescu mărturisind că postura de bunic l-a îndemnat spre un asemenea demers scriitoricesc. În primul volum, Ina, o fetiță drăgălașă, și prietenul ei Pit, un arici, pornesc într-o călătorie miraculoasă, prin burduful aparatului de fotografiat al bunicului, ajung la curtea împăratului Ardei Primul și în țara oamenilor într-o ureche. În cel de-al doilea volum, aventurile lor continuă, Ina, ariciul Pit și micul Drago, ultimul dragon de pe pământ, înfruntând-o pe vrăjitoarea Asfodela și urmând să-și facă noi prieteni fantastici, precum baziliscul Pliniu, liliacul Yoda, Didi, cățelușa năzdrăvană, sau șoricelul Tumba.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.