Sala de sport a Colegiului Național „Samuil Vulcan” Beiuș a găzduit, în perioada 30 ianuarie - 2 februarie, cea de-a cincea ediție a Expoziției de porumbei, păsări de curte, iepuri și animale exotice, eveniment desfășurat sub egida Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei, Păsări și Animale Mici din România.

La fel ca la precedentele ediții, organizatori au fost membrii Asociației Crescătorilor de Păsări și Animale Mici „Crișul Negru” Beiuș, în frunte cu președintele Dorin Burtic, cel care ne-a oferit detalii despre eveniment. După cum preciza interlocutorul nostru, la actuala ediție s-a înregistrat un record de expozanți, circa o sută, dar și de animale și păsări aduse de aceștia la Beiuș, cifra lor apropiindu-se de nouă sute. Cât privește aria geografică de proveniență a expozanților, aceasta cuprinde aproape întreaga țară, la Beiuș reunindu-se, pe lângă crescătorii localnici, pasionați de animale și păsări de curte și exotice din Comarnic (jud. Prahova), Brașov, Făgăraș (jud. Brașov), Lugoj (jud. Timiș), Baia Mare, Cluj-Napoca, Oradea și Marghita.

Dacă ziua de joi, 30 ianuarie, a fost dedicată concursului propriu-zis, seara fiind arbitrate exponatele și acordate titlurile de campioni, nu puține, în celelalte trei zile, de vineri până duminică, expoziția a fost deschisă publicului. Spre satisfacția organizatorilor, după cum sublinia Dorin Burtic, președintele Asociației Crescătorilor de Păsări și Animale Mici „Crișul Negru” Beiuș, ediția din acest an a expoziției s-a bucurat de un număr record de vizitatori, cei mai mulți fiind copii și tineri. Dorin Burtic a precizat că au fost chiar și vizite organizate, de la grădinițele și școlile primare din Beiuș și localitățile limitrofe.

După cum au procedat în premieră la ediția din 2024, organizatorii au pus etichete cu coduri QR pe coliviile și cuștile cu păsări și animale, pentru a oferi mai multă informație despre rasele expuse. Referindu-ne la aceastea, vizitatorii au putut admira exemplare din 13 rase de iepuri (Uriaș german, Uriaș german pestriț, Berbec german, Uriaș de Transilvania, Californian, Iepure de Cluj, Iepure secuiesc, Neozeelandez, Vienez, Rex, Iepure pitic Hotot, Iepure pitic olandez și Pestriț pitic) și din 14 de rase de păsări de curte (Cochinchina, Plymounth, Orpington, Brahma, Gât golaș de Transilvania, Rhode Island, Wyandotte, Australorp, Sussex, Italiană, Mii de flori, Vyandotte pitic, Hamburg și Mătase japoneză), în timp ce porumbeii au fost și mai diversificați: Codalb românesc, Vărgat românesc, Vișiniu românesc, Dungat românesc, Jucător de Botoșani, Pestriț de Timișoara, Jucător bimoțat ardelean, Zburător gât golaș românesc, Roller de Lugoj, Roller Cluj, Jucător de Galați, Jucător de Galați moțat, Zburător dungat de Arad, Jucător albastru de Cluj, Carunculat de Oradea, Uriaș de Salonta, Gușat de Pomerania, Gușat de Brno, Gulerat, Capuciner, Capuciner olandez de tip vechi, King, Texan, Mondaini, Maltez, Jucător de Rostov, Volga, Călugăr englez, Creț maghiar frizat, Creț francez, American Giant Homer, Strasser, Bronzat, Roller de Smirna, Pescăruș chinez, Pescăruș de Aachen, Takkla, Voltat indian, Voltat, Voiajor italian de frumusețe, Voiajor german de expoziție, Carrier și Voiajor Meulemans, reprezentând, deci, nu mai puțin de 43 de rase, 16 românești și 27 străine.