În condițiile relaxării măsurilor de distanțare socială impuse de pandemie, Muzeul Municipal Beiuș este deschis publicului, vizitatorii fiind așteptați cu câteva expoziții interesante.

Custodele Cristian-Remus Țoța preciza că, pe lângă cele două expoziții permanente, de istorie și etnografie, muzeul găzduiește încă două, temporare: cea de la Muzeul Țării Crișurilor, dedicată eliberării Bihorului în 1919, deschisă publicului beiușean până la 15 august, și cea intitulată „Cojocul binșenesc, reper etnografic și identitar”, care poate fi vizitată până la 15 septembrie.

Interlocutorul nostru a mai anunțat că pregătește încă două expoziții cu caracter temporar, una de etnografie, care să valorifice obiectele achiziționate în ultimii ani, plus tradiționalul Salon de Toamnă, dedicat artiștilor plastici locali.

Profesorul Cristian-Remus Țoța a evidențiat și munca din spațiile care nu sunt deschise publicului, amintind activitatea permanentă de conservare preventivă și curativă, concentrată, în această perioadă, mai ales pe obiectele din lemn, inventarierea și fotografierea pieselor muzeale, la care se adaugă înregistrarea și numerotarea acestora în sistem electronic, proces care nu s-a realizat până acum. În plus, declara Cristian-Remus Țoța, toate procedurile moderne de arhivare menționate permit accesarea online a obiectelor aflate în patrimoniul muzeului beiușean, aceasta fiind una dintre prioritățile sale.

Cât privește programul cu publicul, muzeul este deschis de miercurea până vinerea între orele 9.00 și 15.00, iar sâmbăta și duminica de la 10.00 la 15.00. Ținând cont de diversitatea exponatelor și de prețul modic al biletelor - 4 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari, la care se adaugă bonusul de un bilet gratuit pentru grupurile de minim zece persoane, Muzeul Municipal Beiuș este o variantă solidă pentru petrecerea câtorva ore într-un mod deopotrivă captivant și instructiv.