Beiuș. Generalul Mihai-Corneliu Lungu, Cetățean de Onoare al urbei pe care a apărat-o!
Între data și locul nașterii, 6 aprilie 1940, Sibiu și cele care marchează trecerea sa în eternitate, 4 decembrie 2023, Oradea, viața generalului Mihai-Corneliu Lungu cuprinde mai multe momente în care destinul ostașului s-a intersectat cu cel al Țării căreia i-a jurat credință necondiționată.
Absolvent al Școlii Superioare de Ofițeri Sibiu (1960), al Academiei de Înalte Studii Militare București (1974), al Colegiului Național de Apărare și al Colegiului NATO Roma (1994), cu un doctorat în drept (1977), general Mihai-Corneliu Lungu s-a numărat printre acei militari români care, indiferent de misiunea primită, a servit patria cu devotament și profesionalism.
Așa cum s-a întâmplat și în cazul altor mari personalități militare, generalul Mihai-Corneliu Lungu a urcat în ierarhia armatei române treaptă cu treaptă, începând cu funcțiile de comandant de pluton, de companie și de batalion, la Târgu Mureș (1974), după care a condus regimentul de la Beiuș (1976-1981). Parcursul carierei militare a generalului Lungu a continuat la comanda unor divizii, la Oradea (1986-1988), Craiova (1988-1989) și din nou Oradea (1990-1993), după care a fost numit inspector general al Armatei Române (1993-1997), ultima misiune îndeplinită fiind cea de atașat militar al României la Budapesta (1997-2001).
În paralel, generalul Mihai-Corneliu Lungu a fost o prezență activă în peisajul cultural-științific românesc, după cum rezultă din biografia acestuia, atașată dosarului întocmit în vederea desemnării sale, post-mortem, drept Cetățean de Onoare al municipiului Beiuș:
„A publicat lucrări în domeniul strategiei militare și al fenomenului politico-militar contemporan, în reviste de specialitate. A realizat filme de instrucție. A fost un iubitor al culturii și un promotor al unor inițiative în urma cărora au fost dezvelite statuia ecvestră a voievodului Mihai Viteazul și bustul generalului Traian Moșoiu, ambele în Oradea”.
La Beiuș, generalul Lungu a lăsat o puternică amintire, mai ales printre camarazii săi, creând și aici, ca și în alte garnizoane, o veritabilă „școală militară”, perfecționând ostași, modelând caractere.
Acestea sunt, de altfel, motivele pentru care primarul Gabriel Popa, alături de m. m. (r.) Tăsică Bursașiu, președintele subfilialei locale a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, l-a propus pe generalul maior (r.) dr. Mihai-Corneliu Lungu pentru titlul de Cetățean de Onoare post-mortem al municipiului Beiuș:
„Motivul acordării post-mortem a titlului de Cetățean de Onoare generalului maior (r.) dr. Mihai-Corneliu Lungu este în semn de prețuire și recunoștință pentru întreaga carieră militară, pentru rezultatele deosebite din cadrul Regimentului de la Beiuș, pentru întreaga sa activitate diplomatică și pentru devotamentul cu care a apărat demnitatea României.
Talent indiscutabil, a excelat în munca de echipă, reușind să atingă cu ușurință orice obiectiv și-a propus. Profesia de militar a devenit o vocație de viață, trecând prin toate treptele ierarhiei militare, acesta făcându-se cunoscut la nivel național și internațional în cadrul coaliției NATO.
Ca și comandant al Regimentului 23 Mc. Beiuș a reușit ca această unitate să fie un etalon, fiind considerată a adevărată «academie» în pregătirea cadrelor militare.
Pentru contribuția adusă la promovarea Beiușului și legătura profundă cu aceste locuri, i se cuvine recunoașterea noastră”.
În urma argumentelor expuse, Consiliul Local a aprobat în unanimitate propunerea edilului beiușean, prin Hotărârea nr. 65/14.04.2025, generalului maior (r.) dr. Mihai-Corneliu Lungu fiindu-i acordat post-mortem titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Beiuș.
Onor domnului General Lungu! Felicitări inimosului M. M. Bursașiu Tăsică atât pentru această inițiativă cât și pentru întreaga activitate.