Reglementările referitoare la combaterea pandemiei de coronavirus interzic instituțiilor culturale să organizeze orice evenimente cu public, motiv pentru care personalul acestora s-a reorientat spre diverse alte activități care pot fi desfășurate în spatele porților închise.

Activitatea caselor de cultură a fost dramatic afectată, toate evenimentele cu public fiind anulate sau amânate. Or, dacă nu organizează spectacole, festivaluri sau festivități dedicate sărbătorilor naționale și locale, casele de cultură rămân cu foarte puține activități pe care le pot derula pentru a justifica toate cheltuielile cu personalul și cu întreținerea sediilor.

La Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș mai activează doar cercurile și atelierele, dar și acestea s-au mutat în mediul online. Nici la Casa de Cultură „Miron Pompiliu” din Ștei situația nu este mai bună, și această instituție anulând toate manifestările cultural-artistice programate în această perioadă a anului, în timp ce repetițiile Ansamblului „Doina Șteiului” se desfășoară online.

Mai mult, în condițiile apropierii sărbătorii de la 1 Decembrie, atât Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș, cât și colega sa Iuliana Fodor, de la Casa de Cultură Ștei, au declarat că festivitățile dedicate Zilei Naționale vor avea loc într-un cadru restrâns, cu participarea exclusivă a autorităților locale.

Cât privește Muzeul Municipal din Beiuș, și aici personalul s-a orientat spre activitățile specifice, care se deruleză departe de ochii vizitatorilor, precum conservarea și recondiționarea obiectelor din patrimoniu. Pe de altă parte, muzeograful Cristian-Remus Țoța privește această perioadă ca pe o oportunitate, anularea activităților cu public permițând inventarierea și fotografierea obiectelor muzeale. Interlocutorul nostru a precizat că desfășoară, chiar dacă într-o măsură mai mică, și muncă de teren, pentru achiziționarea de obiecte cu valoare de patrimoniu.