Marți, 15 August, la Muzeul Municipal Beiuș a avut loc vernisajul expoziției „In memoriam Miklos Ioan”. Expoziția, care marchează împlinirea a trei ani de la trecerea în eternitate a regretatului artist plastic beiușean Miklos Ioan, a fost organizată de instituția culturală menționată, împreună cu familia celui comemorat. Cei care trec pragul muzeului beiușean vor putea admira în jur de treizeci de lucrări semnate Miklos Ioan.

Ioan Miklos, profesor, pictor și grafician, s-a născut în 1949, la Episcopia Bihor. Urmează studiile secundare la Beiuș, unde se mută împreună cu familia, iar în anul 1975 le termină pe cele ale Institutului de Artă Plastică „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea didactică, pe care a desfășurat-o la Clubul Copiilor și Școală Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, ambele din Beiuș, Ioan Miklos s-a remarcat, atât în țară, cât și în străinătate, ca grafician și pictor. Dar domeniul artistic care l-a consacrat este, fără îndoială, grafica mică, de tip Ex libris. Este, de altfel, unul dintre promotorii acestui gen artistic la nivel național, iar în anul 1981 publică o primă lucrare despre Ex libris. Cât privește lucrările sale de grafică și Ex libris, acestea au apărut pe simezele mai multor expoziții prestigioase din Germania, Italia, Danemarca, SUA, Belgia, Franța, Bulgaria, Cehia, China, Olanda, Spania, Polonia, Ungaria și, desigur, România. Recunoașterea internațională a valorii creației lui Ioan Miklos este evidențiată atât de premiile acordate renumitului plastician bihorean, cât și de cooptarea acestui în cadrul unor asociații artistice de profil din România, Ungaria, Franța, Belgia și Italia.

La eveniment, alături de membrii familiei Miklos - soția Elisabeta și copiii Anamaria și Janos-Denis, au participat și numeroși oameni de cultură din urbe, unii dintre aceștia fiind foști colegi sau prieteni ai artistului.

Prezent la vernisajul expoziției comemorative Miklos Ioan, poetul și publicistul Nicolae Brânda a decriptat mesajul creației ilustrului dispărut, arătând că picturile acestuia pot fi comparate cu operele expresioniștilor de la începutul veacului trecut. Astfel, lucrările lui Ioan Miklos nu reprezintă accidente biografice imediate, ci, mai degrabă, mituri, unități stilistice mari, arhetipuri din existența noastră, a tuturor. Acesta este motivul pentru care oricine se poate identifica, se poate regăsi, în creația lui Ioan Miklos.