Conform tradiției, de Înălțarea Domnului, românii prăznuiesc și Ziua Eroilor. La Beiuș, manifestarea dedicată comemorării celor care, prin jertfa lor, au apărat libertatea și integritatea Țării a avut loc, firește, în Cimitirul Eroilor.

În actualul context epidemiologic și în plină stare de alertă, manifestarea comemorativă din acest an s-a desfășurat cu un număr redus de participanți, doar primarul Petru Mlendea-Căluș și Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, deplasându-se la Cimitirul Eroilor pentru a depune o coroană de flori în fața monumentului închinat ostașilor români care-și dorm somnul de veci sub glia beiușeană. Totodată, împreună cu Speranța Samuilă, cea care i-a fost soție Eroului din Afganistan, edilul Mlendea-Căluș a depus un omagiu floral și pe mormântul sublocotenentului post-mortem Mihail-Anton Samuilă. 

După aceste momente încărcate de mândrie națională și de emoția pătrunderii în spațiul sacru al Cimitirului Eroilor, primarul Petru Mlendea-Căluș a evocat cadrul istoric al instituirii Zilei Eroilor și importanța locală a acestei comemorări:

După aproape șase luni de negocieri, în iunie 1919, era semnat, la Versailles, tratatul de pace care consfințea încheierea Primului Război Mondial. Unul dintre articolele tratatului de la Versailles, care este în păstrarea Franței, impunea ca mormintele eroilor și monumentele ridicate în memoria ostașilor, bărbați sau femei, căzuți în Primul Război Mondial să fie păstrate cu grijă. Se știe că foarte mulți combatanți au căzut în diferite țări și osemintele lor nu au fost repatriate.

România a fost una dintre primele țări care au aderat la acest tratat și au respectat acest articol, încă imediat, din 1920, articol care, de altfel, consfințea și faptul că la patruzeci de zile după Paști, de Înălțarea Domnului, de Ispas, cum știm noi, să fie sărbătorită Ziua Eroilor.

An de an, și noi, beiușenii, cu sprijinul autorităților locale și al Asociației cultul eroilor, cu acest foarte sufletist domn Tăsică Bursașiu, respectăm acel articol al Tratatului de la Versailles, respectiv întreținem mormintele ostașilor, atât români cat și străini, precum și pe ale celor căzuți în teatrele de război de după 1989.

În ziua Înălțării Domnului, la ora douăsprezece, printr-o convenție făcută cu Sfântul Sinodul al Bisericii Ortodoxe Române, clopotele bisericilor din întreaga țară bat în memoria eroilor, se țin slujbe de pomenire a eroilor căzuți în teatrele de război.

Și noi, beiușenii, păstrăm această tradiție! Din păcate, anul acesta, fiind stare de alertă, venim aici într-un număr mic, doar cât ne permite legea ori pe rând, pentru a depune o jerbă sau o coroană de flori în memoria lor.

Cinste eroilor români și Dumnezeu să-i odihnească în pace!