Luni, 15 iunie, întreaga națiune ce simte, iubește și moare în spațiul miraculos al limbii române s-a închinat geniului eminescian.

Beiușenii se mândresc cu prezența lui Eminescu în urbea de pe Crișul Negru, Ioan Slavici scriind că ar fi trecut prin Beiuș cu intenția de a-și finaliza studiile tocmai la gimnaziul vulcanian. Prin urmare, găsim firească imortalizarea, în marmură și bronz, a acestui eveniment fast din istoria multiseculară a Beiușului, o efigie înnobilând venerabilul așezământ de învățătură vulcanian, în timp ce bustul Poetului, din parcul care-i poartă numele, este un veritabil loc de pelerinaj pentru cei care iubesc poezia eminesciană.

Comemorarea a 131 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu a avut loc luni, 15 iunie, la bustul acestuia, acolo unde i-am regăsit pe Iosif Tocoian – secretar al Asociației Culturale „Lioara” și inițiator al ridicării monumentului dedicat Poetului național, primarul Petru Mlendea-Căluș, consiliera județeană Stela Babău, consilierii locali Florica Liga și Viorel Gavra, Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” și Viorel Ianc, președintele Asociației Avram Iancu Beiuș.

Participanții, destul de puțini, date fiind reglementările privitoare la distanțarea socială, au asistat emoționați la momentul liric oferit de unul dintre adepții locali ai muzei Euterpe, poetul Nicolae Brânda, care a recitat o creație proprie, intitulată „Rugă”, scrisă în urmă cu jumătate de veac și dedicată lui Eminescu.

Despre importanța lui Mihai Eminescu în conturarea specificului românesc a vorbit prozatorul Iosif Tocoian: Eminescu este mereu în gândul nostru, este poetul nostru național, este geniul nostru românesc! Fără Eminescu, după cum spunea cineva, nu am fi nimic! Este normal să ne prezentăm la fiecare zi a lui – 15 ianuarie și 15 iunie – și să depunem o floare. El rămâne în sufletele noastre și ale tuturor românilor!

La final, cei prezenți la evenimentul comemorativ au depus omagiul lor floral la bustul Poetului național.