Coordonată de membrii Asociației „Ave Miriam”, în frunte cu profesoara Carmen Zima, activitatea Oratoriului „Colț de Rai” de pe lângă parohia greco-catolică din Beiuș cuprinde studii biblice cazuistice literare și morale, acțiuni recreativ-creative și excursii.

Ca asistent spiritual în cadrul Asociației „Ave Miriam”, părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului, a precizat că Oratoriul „Colț de Rai” este deschis tuturor copiilor și tinerilor din Beiuș și împrejurimi, indiferent de confesiune: „Pot veni copii din comunitatea beiușeană, indiferent de apartenența la vreo confesiune religioasă. În primul rând, încercăm să oferim aici, în acest centru, un context creștin de bază, ceea ce pornește de la faptul că suntem toți copiii lui Dumnezeu și suntem frați între noi, trebuind să avem o relaționare socială plăcută. Aceasta dorim să asigurăm prin aceste activități culturale, recreative, pe care le desfășurăm împreună cu copiii din centru. Nu este o limită de vârstă. Vin copiii care sunt deja destul de independenți, vin copii de la șase ani, iar, mai nou, am început să ne extindem spre copii de liceu și tineri studenți”.

Distinsul nostru interlocutor a enumerat apoi câteva dintre acțiunile derulate în 2020, anul trecut fiind, și în cazul asociației menționate, unul atipic, desigur, din cauza pandemiei de coronavirus: „Până în data de 8 Martie, am reușit să împlinim câteva obiective, încununându-se primul trimestru cu o serbare a femeii, a mamelor, dar, după aceea, din păcate, ne-am rezumat, în principiu, la activitățile online ale grupului nostru Colț de Rai, de pe Facebook, dată fiind această pandemie care ne-a țintuit în casele noastre”.

Pentru acest an, părintele protopop Zorel Zima este optimist, exprimându-și speranța că Oratoriul „Colț de Rai” își va relua activitatea și lansând invitația societății civile să se implice în proiectele dedicate copiilor și tinerilor de Asociația „Ave Miriam”: „Ținând cont tot de contextul pandemic, vom fi cât mai atenți pentru a respecta aceste norme sanitare, pentru a ne proteja pe noi și a-i proteja și pe ceilalți din jur și, astfel, să arătăm și respect față de munca personalului medical, dar, după cum observăm o relativă relaxare, dată fiind și deschiderea școlilor, și noi vom relua activitățile destinate strict copiilor, începând cu cei de la școala primară, întâlnindu-ne aici atât pentru activitățile relaționale, recreative, cât, nu în ultimul rând, și pentru cele catehetice.

În tot acest timp, precum anul trecut, și anul acesta am avut câteva proiecte caritabile, în colaborare cu educatoare, cu profesoare-învățătoare de la școlile beiușene, reușind să ajutăm atât familii cu situații sociale și materiale neplăcute, cât și centre de vârstnici, centre sociale. Și în acest an, continuăm cu astfel de proiecte, care culminează cu sărbători ale Paștelui și Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. După cum se vede și acum, avem câteva săculețe pregătite, cu haine, dar vor fi și cu alimente, iar pe lângă aceste acțiuni caritabile, ne-am pus dorința de a serba și în acest an, cu mare bucurie, femeile și mamele, în Ziua de 8 Martie, urmând ca să ne adaptăm celelalte activități habituale, adică întâlnirile săptămânale, precum, sperăm, și tabăra de vară, conform condițiilor date de contextul pandemic.

Colaborăm și cu profesori de specialitate și, în funcție de grupul de copii, în funcție de perioada calendaristică, având curtea din spate, organizăm și activități sportive, iar aici, în sală, în colaborare cu profesori de muzică, avem și astfel de activități.

În același timp, noi suntem deschiși și provocăm societatea civică să-și ofere voluntariatul pentru a forma acești copii, pentru a forma talentele lor, abilitățile lor și relaționarea lor socială, pentru că acest tânăr de astăzi este adultul de mâine”.