Și la Beiuș, elevii din clasele terminale au revenit la școală în vederea pregătirii pentru examenele naționale. Desigur, conducerile celor patru instituții de învățământ beiușene au aplicat prevederile legale referitoare la combaterea pandemiei de coronavirus.

Detalii despre măsurile luate pentru asigurarea distanțării sociale și prevenirea îmbolnăvirii elevilor și personalului unităților de învățământ ne-au oferit chiar directorii de școli. Astfel, Claudia-Florina Cighir, directoarea Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, a declarat: „La nivelul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, au fost stabilite măsuri privind desfășurarea activităților de către persoanele care au acces în unitatea de învățământ, în perioada pregătirii elevilor și în cea a desfășurării examenelor naționale – în contextul combaterii infectării cu SARS-CoV-2 – care vor fi realizate în condiții de siguranță. 

La intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor, acestora le va fi măsurată temperatura – care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius – de către un cadru medical. Parcursul prin curtea școlii, până la intrarea în clădiri, se va desfășura pe un traseu bine delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică. Elevii sunt însoțiți de către cadrul didactic, de la accesul în unitatea de învățământ până în sala de clasă și apoi, după finalizarea activităților, vor fi conduși până la ieșire.

La intrarea în unitatea de învățământ, sunt asigurate materiale și echipamente de protecție: covorașe și soluții dezinfectante pentru mâini, măști de protecție. În toate spațiile unde se desfășoară activități cu elevii, sunt afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2.

Elevii, personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic poartă mască de protecție, pe durata activităților și își igienizează regulat mâinile cu substanțe dezinfectante sau cu săpun.

Lucian Ropa, directorul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, a precizat că materialele de protecție și dezinfecție sunt suficiente atât pentru perioada pregătirilor, cât și pentru cea a examenelor naționale: „Avem și măști, și dezinfectant pentru toți elevii. Le-am primit din partea Ministerului Educației și Cercetării, fiind livrate prin Inspectoratul Școlar. Am primit peste trei mii de măști, deci suficiente ca să ne acopere nevoile noastre, atât pentru perioada de pregătire dintre 2 și 12 iunie, cât și pentru examenele naționale”.

Cât privește participarea elevilor la sesiunile de pregătire, cei mai mulți au optat pentru prezența fizică la orele organizate în cadrul școlilor, excepție făcând vulcaniștii, care au continuat procesul instructiv-educativ online, argumentele în favoarea acestei decizii fiind expuse chiar de directoarea Colegiului Național „Samuil Vulcan”, profesoara Mihaela Ilieș: „Au preferat să facă online, fiindcă avem profesori care predau și la două, trei clase terminale, în acest an. Faptul că trebuia să-i împărțim în grupe, adică să se respecte acea distanță fizică în fiecare sală de clasă, făcea ca un profesor să intre de două sau chiar de trei ori la o clasă de elevi, astfel încât, la un calcul rapid, ar fi intrat o singură oră în cele două săptămâni. Și atunci, elevii și părinții au spus că e mult mai bine să se facă online, asta însemnând că, la fiecare disciplină, vor avea trei întâlniri cu profesorii, de câte trei ore. Automat, timpul petrecut pentru rezolvarea testelor, punctarea unor elemente, aprofundare, va fi mult mai mare.