În preajma Paștilor, protopopii beiușeni – ortodox și greco-catolic – au explicat cum se vor desfășura ceremoniile religioase, în condițiile distanțării sociale impuse de ordonanțele militare.

Părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, a dat asigurări că toți credincioșii vor primi paști și Sfânta Lumină a Învierii, cea care, anual, se aprinde numai Patriarhului ortodox al Ierusalimului:

În săptămâna aceasta, în Săptămâna Patimilor, în care ne aflăm cu toții, i-am îndemnat pe bunii noștri credincioși – și noi împreună cu dânșii, mai mult să intensificăm postul, mai mult să ne rugăm, dar, sigur, respectăm și toate normele în vigoare, pentru că este o perioadă delicată, în care această nouă epidemie a cuprins nu numai România, ci întreaga lume și, de aceea, așa cum ne-a îndemnat Patriarhia, îndemnăm și noi la rândul nostru, pe toți credincioșii, să stea la casele lor și pot să spun că mulți dintre ei și-au făcut câte o bisericuță acasă, se roagă, postesc.

Sigur că vine Învierea, însă, doar preoții și slujitorii vor sluji, credincioșii sunt sfătuiți să stea acasă. Pe urmă, se vor pregăti paștile. Vineri și sâmbătă deja pot fi distribuite, dar, în mare parte, cred că în ziua de sâmbătă vor fi distribuite bunilor noștri credincioși. Sigur, preoții sunt ajutați de către membrii consiliilor parohiale și de către credincioșii care doresc să fie voluntari și chiar pot să spun că mulți credincioși sună și printre ei sunt medici, profesori, oameni cu frică de Dumnezeu, care vor să ajute, astfel încât paștile să ajungă la fiecare credincios.

Sigur că și în acest an așteptăm Sfânta Lumină și, așa după cum am fost îndemnați, la Slujba Învierii, vom oficia doar noi, preoții și slujitorii, iar apoi, Lumina va putea fi dusă la casele credincioșilor de către voluntarii mandatați de fiecare parohie în parte, având legitimații sau ecusoane, cu declarația și actul de identitate, exact cum cer reglementările în vigoare.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, nădăjduim că vom primi și Sfânta Lumină! Sigur că ea este importantă pentru noi, fiind o minune de netăgăduit, care se întâmplă la biserica din Ierusalim, când patriarhul Ierusalimului, după cum se știe, intră în Sfântul Mormânt, vine Lumina și, apoi, ea este ca o binecuvântare dusă în toate patriarhiile și, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și în România, după care, desigur, prin grija Preasfințitului Părinte Sofronie, va ajunge la fiecare parohie din eparhia Oradiei.

”Această Lumină să o primim cu bucurie, să o avem în suflete! Hristos a înviat, va învia pentru fiecare dintre noi, deci, să simțim, în sufletele noastre, pace, bucurie, liniște și, cu atât mai mult, primim și această cruce, suntem în ascultare, în smerenie, fiindcă suntem frații Mântuitorului nostru Iisus Hristos, fiii lui Dumnezeu!.

Și părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic de Beiuș, a îndemnat la izolare socială și la comuniune spirituală de acasă:

Slujba de Înviere, în condițiile date de starea de urgență și de responsabilitățile raționale care converg din aceasta, va fi în sânul bisericii, fără public, preotul, împreună cu slujitorii Bisericii. Însă, există oportunitatea comuniunii între noi și credincioși, fie prin acele canale de televiziune consacrate în difuzarea vieții liturgice, fie particular, zonal, cum, de exemplu, și noi, în parohia noastră, avem un grup pastoral, unde transmitem live aceste rugăciuni.

În acest an, sub ascultarea ordonanțelor de urgență și a episcopatului nostru greco-catolic, nu vom putea da credincioșilor noștri păști și, de asemenea, să oferim, să împărtășim Lumina Învierii. Însă, Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul  de Oradea, a îndemnat credincioșii să-și prepare prescura și vinul acasă, în Joia Mare, iar acestea, printr-o rugăciune pe care el o va rosti din Catedrala Sfântul Nicolae și chiar noi, preoții, din bisericile noastre, în acea comuniune atât virtuală, cât și spirituală, vor fi binecuvântate și credincioșii sunt îndemnați, cu aghiazma de la Bobotează, să le și stropească, să le sfințească.

Credincioșii sunt îndemnați, asemenea, precum pentru păști, să trăiască această Înviere în comuniune, fie în spirit, fie prin aceste mijloace de comunicare moderne – internetul, transmisiunile live – și, în acea noapte, cu câte o lumânare pe care o au acasă, să le aprindă și să cânte „Hristos a înviat!”, a recomandat Preasfințitul, de la ferestrele caselor, fără a ieși afară din casă. Rămâne acel îndemn – „Stai acasă!” – pentru a te proteja și a-i proteja pe alții!