Odată cu încetarea stării de urgență, unele instituții s-au deschis, printre care și muzeele. Ca să aflăm cum se vor desfășura activitățile cu publicul, ne-am adresat profesorului Cristian-Remus Țoța, de la Muzeul Municipal Beiuș.

Acesta a anunțat că, începând de vineri, 22 mai, muzeul beiușean a redeschis porțile pentru vizitatori și a făcut precizări despre regulile ce trebuie respectate în timpul vizitelor la muzeu: „Vizitatorii pot să calce pragul muzeului începând cu orele nouă în majoritatea zilelor săptămânii, sâmbăta și duminica, de la 10 până la 15, și, bineînțeles că vizitarea se va face în conformitate cu noile reglementări, după Ordinul 830 publicat în 15 mai, anul curent și va trebui ca fiecare vizitator să vină dotat cu mască de protecție, bineînțeles. La intrare, avem niște produse pentru igienizarea mâinilor și se va păstra, bineînțeles, distanța regulamentară de minimum 1,5 metri. Există spațiu suficient în muzeu; de obicei, nu sunt grupuri foarte consistente de vizitatori, așa că distanțarea socială nu va fi o problemă în cadrul muzeului, spațiul, repet, fiind suficient.

Dacă vor veni mai mulți vizitatori, îi vom împărți în grupe de câte opt, care pot păstra distanțarea socială și, bineînțeles, după cum practică și celelalte muzee, nu vom putea face ghidaj. Totuși, pentru grupurile de opt persoane, eu zic că se poate face, pentru că în anumite săli se poate păstra o distanță apreciabilă și, cum sunt sălile cu un pic de ecou, se poate auzi liniștit”.

Pe de altă parte, Cristian-Remus Țoța a prezentat oferta Muzeului Municipal Beiuș:

„Expozițiile sunt cele permanente pe care le-am avut și până acum, iar de săptămâna viitoare avem și alte activități. Prima dintre ele va fi dedicată amintirii lui Niculiță Papp, pictorul beiușean cunoscut de noi toți. Vom organiza o expoziție, de această dată fără vernisaj, iar publicul va putea vedea expoziția respectivă începând de miercurea viitoare. Referitor la celelalte activități ale muzeului, la expozițiile deschise: bineînțeles, expoziția de etnografie este cea mai extinsă, în partea de jos, cu meșteșugurile populare, cu portul tradițional, olărit, lemnărit și așa mai departe, iar sus, avem expoziția permanentă de istorie a zonei Beiușului”.

Nici completarea colecțiilor muzeului nu a fost neglijată, interlocutorul nostru declarând că, după ridicarea stării de urgență, s-a deplasat în satele limitrofe de unde a achiziționat mai multe piese cu valoare etnografică, printre care lăzi de zestre, utilaje agricole și obiecte de uz casnic.