Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (18-25 ianuarie 2021) a cuprins, ca de fiecare dată, acțiuni cu caracter ecumenic, importanța acestora fiind sporită de contextul special la nivel global, pandemia de coronavirus evidențiind nevoia de empatie, de solidaritate, de fraternitate, dincolo de orice stereotipuri și prejudecăți.

În acest an, îndemnul la rugăciune a venit de la comunitatea monahală din Grandchamp, fondată în prima jumătate a secolului XX, de câteva femei aparținând tradiției creștine reformate din Elveția francofonă, cunoscute drept „Dames de Morges”. Tema aleasă de călugărițele din Grandchamp este intitulată după un verset al capitolului 15 din Evanghelia după Ioan: „Rămâneți în iubirea mea: veți aduce rod mult".

La Beiuș, a devenit o tradiție ca slujba ecumenică dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor să fie găzduită de biserica greco-catolică „Sfinții Trei Ierarhi”, ceremonia religioasă de duminică, 24 ianuarie, nefăcând excepție.

Contextul pandemic din acest an i-a obligat pe organizatori să limiteze numărul participanților la eveniment, părintelui Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului, alăturându-i-se parohii romano-catolic – Anton Jitaru-Szel și reformat – Reman Elek-Ștefan, precum și ipodiaconul Robert Bogdan.

După oficierea serviciului divin, clericii prezenți au rostit cuvinte de învățătură, vorbind despre importanța rugăciunii și a solidarității în demersurile comune pentru unitatea creștinilor. Totodată, părintele protopop Zorel Zima și parohul reformat Reman Elek-Ștefan au evocat exemplul dat de personalul medical din întreaga lume, care a trecut peste orice bariere lingvistice și peste diferențele de convingeri și religioase, punându-se în slujba oamenilor aflați în suferință.

La finalul evenimentului de duminică, 24 ianuarie, părintele Zorel Zima, organizatorul slujbei ecumenice dedicate Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, a anunțat că hramul bisericii greco-catolice „Sfinții Trei Ierarhi” va fi sărbătorit sâmbătă, 30 ianuarie, după același tipic, fără invitați speciali, numai în prezența unui număr redus de credincioși.