Pentru că se apropie începerea noului an școlar, am făcut un tur al școlilor beiușene, cu scopul de a afla în ce stadiu sunt pregătirile pentru reluarea cursurilor.

La Colegiul Național „Samuil Vulcan”, directoarea Mihaela Ilieș a declarat că, în regie proprie, au fost zugrăvite grupurile sanitare, iar renovarea fațadei dinspre Valea Nimăiești a fost licitată, interlocutoarea noastră sperând ca lucrările să înceapă în acest an. Chiar dacă banii de la bugetul local sunt puțini, o școală renumită, precum Colegiul Național „Samuil Vulcan”, trebuie să cinstească memoria înaintașilor, motiv pentru care bustul episcopului-fondator va fi renovat, costurile lucrărilor urmând să fie acoperite printr-o sponsorizare.

Pentru că la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș nu s-au mai făcut lucrări de amploare în ultimii ani, renovarea fațadei principalului corp de clădire al școlii era necesară. Detalii despre această investiție, dar și despre celelalte lucrări specifice vacanței de vară, ne-a oferit directoarea unității de învățământ menționate, Claudia-Florina Cighir, aceasta amintind că, în regie proprie, au fost confecționate 36 de paturi pentru internat, trei seturi de bănci pentru sălile de clasă, au fost zugrăvite unele săli de clasă și holuri și au fost înlocuite șase ferestre și patru uși, cu piese din PVC.

Deși investițiile de amploare, cu fonduri de la bugetul local, se lasă așteptate, la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș se derulează obișnuitele lucrări de reparații și modernizări care sunt executate în fiecare vacanță de vară. Lucian Ropa, directorul unității de învățământ menționate, a enumerat principalele lucrări finalizate sau în derulare, care sunt finanțate de la bugetul școlii: înlocuirea ferestrelor, cu unele din PVC, la holul etajului I și la turnul clădirii; renovarea a trei săli de clasă – înlocuirea ușilor, montarea de tavan casetat și parchet laminat și repararea pereților; amenajarea unui cabinet metodic pentru catedra de matematică-informatică și înlocuirea parchetului din câteva săli de clasă de învățământ primar. La toate acestea se adaugă și achiziționarea de mobilier pentru o sală de clasă, materiale didactice pentru sala de sport și calculatoare.

Din păcate, după cum declara directorul Lucian Ropa, investițiile solicitate nu au început încă, din partea Primăriei existând, deocamdată, numai... promisiuni. În fruntea listei cu priorități se află reamenajarea curții liceului, interlocutorul nostru avertizând că starea actuală a acestui spațiu reprezintă un pericol pentru elevi, mai ales pentru cei mici, unii dintre ei accidentându-se din cauza denivelărilor și degradării covorului asfaltic. Aici, ar trebui amenajate două terenuri de sport și spații verzi, refăcută canalizarea și consolidat fundamentul întregii incinte. Necesară este și repararea acoperișului corpului principal de clădire, lucrare pentru care a primit promisiuni de la Primărie și de la reprezentanții Consiliului Județean Bihor.

La Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, directoarea Mihaela Nemeș a prezentat stadiul reparațiilor curente, acestea fiind realizate din fonduri proprii și de la bugetul local. Astfel, au fost zugrăvite câteva săli de clasă și lăcuite pardoselile din toate sălile cu parchet din lemn masiv.

Din păcate, mai spunea interlocutoarea noastră, necesarele reparații capitale, precum cele de la acoperișul sălii de sport, nu pot fi făcute prin mijloace proprii. Pe de altă parte, proiectul noului corp de clădire, care va adăposti cantina și câteva săli de clasă, trenează.