Beiuș - Simpozion, de Ziua Veteranilor
Instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007, Ziua Veteranilor de Război este sărbătorită la 29 aprilie. Cu această ocazie, se desfășoară ceremonii militare și religioase la monumentele dedicate eroilor, adunări ale asociațiilor de veterani de război sau acțiuni de îngrijire a monumentelor și cimitirelor eroilor.
La Beiuș, Ziua Veteranilor a fost aniversată în devans, la 28 aprilie, aceasta fiind marcată printr-un simpozion intitulat „121 de ani de Veterani de Război˝ și organizat de Asociația Națională a Veteranilor de Război – Filiala Bihor, Zona Beiuș, la Sala Mică a Primăriei municipiului Beiuș. Denumirea evenimentului face trimitere la Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902, act normativ prin care, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, regele Carol I statua titlul de „veteran de război˝.
La Simpozionul „121 de ani de Veterani de Război” au participat viceprimarul Dragoș Balog, fiu de ofițer, reprezentanți ai unității militare și poliției din Beiuș, col. rtr. Ioan Ojică, urmaș de veteran, actualmente consilier local, lt. col. rtt. Zoltan Boldiș, reprezentant al ANVR Bihor pentru Zona Beiuș, și el urmaș de veteran, m.m.p.rtr. Tăsică Bursașiu, președintele Subfilialei Beiuș a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, mr. rez. Gabriel Ojică, președintele Asociației de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Unirea” Beiuș, precum și alți urmași de veterani, printre care notarul și prozatorul Iosif Tocoian sau profesorii pensionari Marcel Coroiu ori Tania și Ioan Dărăbăneanu.
După intonarea Imnului Național și cuvântul de deschidere a simpozionului, rostit de lt. col. rtt. Zoltan Boldiș, au urmat evocări ale celor prezenți, majoritatea urmași ai veteranilor de război.
Col. rtr. Ioan Ojică a evocat bătăliile date de bravii ostași români pentru eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord și a Ținutului Herței, printre care și sângeroasa luptă de la Țiganca, una dintre primele victorii românești din cel de-Al Doilea Război Mondial. Apoi, vorbitorul a prezentat fotografii cu membrii familiei sale – tatăl și unchii – plecați la război, făcând, practic, o trecere în revistă a campaniilor militare românești din cea de-a doua conflagrație mondială.
Profesorul pensionar Ioan Dărăbăneanu a creionat personalitatea socrului său, colonelul aviator Andrei Pop, combatant în războiul mondial de la mijlocul secolului trecut, iar notarul Iosif Tocoian a povestit cum tatăl lui, împreună cu alți trei camarazi, a reușit să evadeze din prizonieratul sovietic.
Emoționant a fost și discursul viceprimarului Dragoș Balog, care și-a amintit de poveștile bunicului din Sânmartin de Beiuș și de educația primită de la regretatul său tată, colonel în armata română.
Din păcate, după cum preciza lt. col. rtt. Zoltan Boldiș, reprezentantul ANVR Bihor pentru Zona Beiuș, veteranii de război sunt tot mai puțini de la an la an, în zonă fiind înregistrat unul singur: Ioan Popa, din Copăceni (comuna Sâmbăta), care, în august, va împlini venerabila vârstă de o sută de ani.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.