În ultima vreme, la Staționarul 2 (Spitalul Vechi) s-au derulat lucrări de reabilitare care au ca efect eficientizarea actului medical, aspect subliniat de Claudiu Lupău, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș.

„În primul rând, e o chestiune de logică și eficiență. Am mutat aici cabinetele de ambulatoriu aferente secțiilor aflate în Staționarul 2: Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie și Boli infecțioase, eliminând astfel permanenta pendulare a medicilor între Spitalul Nou (Staționarul 1) și Spitalul Vechi (Staționarul 2). Nevoia reală, însă, a apărut odată cu supraaglomerarea ambulatoriului din Spitalul Nou, din cauza creșterii continue a adresabilității în acest ambulatoriu integrat. De asemenea, acolo ne confruntăm și cu situații nefirești de cuplare a câte două specialități într-un singur cabinet, bineînțeles, pe intervale orare diferite. În paralel, s-au derulat lucrări de reparații curente și la Secția Obstetrică-Ginecologie. Viitoarele mămici din zona Beiușului aveau nevoie de o secție de ginecologie care să le ofere confortul necesar unei nașteri în condiții decente. Nu în ultimul rând, a fost promisiunea mea față de noii medici veniți în spital că voi face tot posibilul pentru a le crea un cadru propice performanței clinice pe care o așteptam de la ei. Secția de Obstetrică-Ginecologie este acum complet reabilitată, cu paviment și tâmplărie noi. Urmează să ne ocupăm și de dotarea cu mobilier nou. Continuăm cu extinderea Secției de Îngrijiri paliative, un obiectiv mai vechi, de anul trecut, precum și cu recompartimentarea dispensarului TBC. Ne dorim ca, până la finalul anului, acest corp de clădire să fie integral reabilitat și adus la standardele actuale”, ne-a declarat Claudiu Lupău, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș.

Cât privește valoarea investițiilor menționate, aceasta se ridică la circa 370.000 de lei, sumă provenită din fondurile proprii ale unității spitalicești beiușene.

Medicii din cadrul secțiilor modernizate sunt încântați de condițiile de lucru pe care le au acum, precizând, totodată, că noua amplasare a cabinetelor medicale de ambulatoriu permite scurtarea timpului petrecut de pacienți între consult și o eventuală internare.

„Relocarea acestor cabinete lângă secțiile aferente ne scutește pe noi, medicii, în primul rând de deplasările între cele două spitale și, în al doilea rând, să rezolvăm problemele apărute în cadrul secțiilor sau urgențele apărute în program de ambulatoriu. Pacienții sunt și ei scutiți de drumuri în plus; dacă, la consultul de specialitate din ambulatoriu, se hotărăște spitalizare de zi sau continuă, sunt dirijați rapid spre secțiile, compartimentele respective”, a declarat dr. Aurica Boitor, medic primar pediatru.

„În urmă cu aproape un an, când am preluat conducerea Secției de Obstetrică-Ginecologie, am găsit aici un loc curat, cu dotări bune, dar rămas în urmă din punct de vedere al standardelor de spitalizare; pereții erau ușor scorojiți, pavimentele erau vechi, tâmplăria de lemn era și aceasta foarte veche, la fel ca masa de nașteri. În momentul de față, funcționăm într-o secție complet renovată, cu aparatură modernă și, prin urmare, cred că am ajuns să inspirăm încredere tuturor pacientelor și viitoarelor mămici”, a menţionat dr. Andreea Nechita-Romocea, medic specialist obstetrică-ginecologie.La finalul dialogului nostru, Claudiu Lupău a vorbit și despre planurile pe termen mediu ale echipei manageriale de la spitalul beiușean, principalul obiectiv al acesteia fiind construirea unui nou spațiu în incinta Staționarului 1, care să reunească toate secțiile chirurgicale:

„Împreună cu autoritățile locale, ne propunem să lucrăm la un proiect nou de extindere a Staționarului 1 cu un nou corp de clădire care să cuprindă toate secțiile chirurgicale (Chirurgie, Ortopedie și Ginecologie), împreună cu sălile de operație aferente ATI, Compartiment Primiri Urgențe, Compartimentul Imagistică și Sterilizare. Acela va fi momentul când vom putea spune că avem un spital care se ridică la cele mai înalte standarde. Până atunci, ne vom asigura că menținem actuala configurație la cele mai bune standarde posibile, mai ales din punct de vedere al circuitelor medicale”.